535

Moldovenii care închiriază apartamente vor trebui să achite impozite

Moldovenii care dau apartamente trebuie să achite impozite. Serviciul Fiscal de Stat susţine că plăţile reprezintă şapte la sută din venit, iar cei care se eschivează vor fi sancţionaţi cu amenzi.

Datele Întreprinderii de Stat Cadastru arată că moldovenii care stau cu chirie se limitează doar la acorduri verbale cu proprietarii locuinţelor, aşa că, în prima jumătate a anului au fost înregistrate doar 35 de contracte semnate pentru o perioadă mai mare de tei ani.

Cetăţenii care dau locuinţe în chirie sunt obligaţi să declare acest lucru la fisc în termen de trei zile de la data încheierii contractului. Impozitul pe venit trebuie achitat cel târziu în data de 2 a lunii în curs şi poate fi plătit în avans.

" În cazul care persoana nu-şi înregistrează contractul la organul fiscal, riscă să fie sancţionată cu o mie de lei amenda pentru neînregistrarea acestui contract. Şi pentru neachitarea impozitelor la timp, se aplică penalitate de întârziere pentru fiecare zi." a spus şeful direcţie Metotologia Impozitelor, Serviciul Fiscal, Olga Golban.

În această perioadă, apartamentele care se dau în chirie sunt căutate mai ales de studenţi şi elevi care au venit la studii în Capitală din alte localităţi. Majoritatea afirmă că nu au semnat contracte cu proprietarii.

"Necesitatea a apărut dar până când încă nu am încheiat. "

"Eu trăiesc cu o domnişoară. Nu ştiu eu, au am venit aşa. - Dar tu nu ai semant un contract cu nimeni? - Nu, probabil ea."

"- Contract nu aveţi semnat? - Nu. Prima lună stau aici, şi după mă mut la altă gazdă "

Alţii cred însă că semnarea unui contract îi scapă de neplăceri.

"Da, desigur avem contract semnat. - Cine a insistat? - Părinţii mei şi stăpâna afost de-acord."

Nici proprietarii locuinţelor nu se grăbesc să oficializeze plăţile.

"-Dar eu vreau neapărat să încheiem contract. - Bine, atunci mă voi consulta cu soţul, după care vă anunţ. "

"Nu, probabil aşa ceva nu vom face. - Nu? De ce? - Păi nu am făcut niciodată. Ne înţelegem verbal."

Specialiştii spun că moldovenii evită să încheie contracte de chirie din cauza formalităţilor, care le dau prea multe bătăi de cap.

"Trebuie să umble cu documente, de a da, de a plăti, fie o dată sau de câteva ori pe an, schimbând chiriaşul iar trebuie să faci din nou. " a spus vicedirector de companie imobiliară, Nicolae Ostafeiciuc.

În 2016, la Cadastru au fost înregistrate 91 de contracte de închiriere a spaţiilor locative pe o perioadă mai mare de trei ani.

publika.md

0