Vlad Filat, condamnat la 9 ani de detenție, a depus o cerere la CEDO
Fostul premier moldovean Vlad Filat, condamnat la 9 ani de detenție pentru trafic de influența și corupere pasivă în frauda bancară din Republica Moldova, a contestat condamnarea sa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Potrivit avocaților fostului șef al executivului de la Chișinău, Filat a luat această decizie ”în contextul în care magistrații din Republica Moldova au emis o hotărâre de condamnare ilegală”. Vlad Flat a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale și anume ”art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art.13 din Convenție, art. 6, art. 8, art.18”. ”Deşi a fost ales membru al Parlamentului pe baza unor alegeri democratice, ridicarea imunităţii şi revocarea mandatului de deputat s-a dispus cu încălcarea flagrantă a dreptului intern”, susțin avocații lui Filat.
Fostul deputat a cerut constatarea încălcării art. 6 din Convenție care prevede dreptul la un proces echitabil. În cerere, Vlad Filat a invocat încălcarea principiului publicității ședințelor de judecată. ”Am fost victima unui proces desfășurat în condiții obscure, de clandestinitate, fiindu-mi interzis dreptul de a comunica cu mass-media. Nu a fost prezentat niciun element din care să rezulte că judecata mea în condiții de publicitate ar afecta interesul justiției”, se menționează în cerere.
De asemenea, Filat susține că ”dreptul la un proces echitabil a fost încălcat și prin faptul că marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori și de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fără vreo motivare concretă. Nu a fost respectat principiul egalității de arme cu acuzarea”. În același timp, Vlad Filat se plânge Curții Europene pe faptul că magistrații care l-au judecat ”nu au prezentat garanții de imparțialitate”.
În cererea depusă la CEDO, fostul șef al Executivului mai afirmă că a fost încălcat art.8 din Convenție - Dreptul la respectarea vieții private și de familie ”prin faptul că au fost divulgate intenționat în presă anumite acte din dosar”. Totodată, pe durata procesului penal, Vlad Filat a apărut încătușat și înconjurat excesiv de mascați. Acest lucru a indus opiniei publice ideea vinovăției lui Vlad Filat. Astfel, i-a fost afectată nu doar viaţa privată, ci şi imaginea publică, se mai arată în plângerea depusă la Curtea Europeană.
Reprezentantul lui Vlad Filat la CEDO, avocatul Igor Popa este convins că instanțele naționale vor fi obligate să revizuiască dosarul lui Vlad Filat și să îl restabilească în drepturi. ”Ce s-a întâmplat în acest dosar de rezonanță este o eroare judiciară. Cu siguranță, acest caz va completa șirul dosarelor pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană. Este regretabil faptul că Vlad Filat nu a avut parte de un proces transparent, iar instanțele de judecată din Republica Moldova au admis ilegalități pe bandă rulantă. Vlad Filat a fost nedreptățit, iar cei care au comis ilegalități în instrumentarea acestui dosar vor purta răspundere pentru faptele lor. Este grav faptul că până la pronunțarea unei decizii de către CtEDO, Vlad Filat va fi izolat de societate”, susține avocatul lui Vlad Filat.
Trebuie spus că, în anul 2015, Vlad Filat a mai depus o plângere la Curtea Europeană ”Filat contra Moldovei”, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală.
După un proces de judecată de mai bine de opt luni, fostul premier moldovean Vlad Filat a fost condamnat, în iunie 2016, la nouă ani de închisoare. Fostul prim-ministru al Republicii Moldova a fost reținut la 15 octombrie 2015 după ce a fost denunțat de omul de afaceri, Ilan Shor.
Potrivit Procuraturii Generale, Vlad Filat este acuzat că în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la Ilan Shor bunuri în sumă de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii. Vlad Filat a respins acuzațiile și pledează nevinovat.
rfi.ro