2494

Cum a șantajat Șevciuk și a luat ilegal mii de hectare de la un om de afaceri

O investigație arată cum fostul lider nerecunoscut de la Tiraspol aplica o schemă ilegală în regiune prin care cei care gestionau terenurile agricole luate în arendă pe timpurile lui Igor Smirnov erau deposedați ilegal de acestea. Ulterior, dreptul de a folosi aceste proprietăți îl obțineau rudele lui Evgheni Șevciuk și favoriții fostului regim de la Tiraspol.

Un articol de investigație publicat de mediacenter.md și realizat cu ajutorul Rise Moldova arată că fostul lider nerecunoscut de la Tiraspol Evgheni Șevciuk a deposedat mai mulți oameni de afaceri din regiune de pământurile pe care le aveau pentru a le trece în proprietatea apropiaților săi. Actuala putere ilegală din regiune investighează modul în care Șevciuk a repartizat aceste suprafețe de pământ, precizând că acesta nu avea drept, potrivit legislației regimului separatist, de a decide în acest sens. Potrivit sursei citate, businessmanul din Transnistria Iuri Kuzmenko a declarat că fostul șef al administrației de la Tiraspol ochea, de obicei, terenurile care aveau o bonitate înaltă și aduceau profit celor care le-au luat în arendă, iar argumentele care le aducea erau foarte superficiale, în documente fiind indicat faptul că sunt destinate „necesităților statului” sau pentru „utilizarea producției agricole”.

Cum Șevciuk l-a șantajat pe Kuzmenko

Kuzmenko deține compania „Agro-Liukka”, care a luat, în perioada 2007-2010, pe timpurile lui Igor Smirnov în arendă pe un termen de 99 de ani, peste 12.300 de hectare de teren și devenise unul din cei cinci cei mai mari plătitori de taxe și impozite către bugetul din regiune. Omul de afaceri a declarat că Șevciuk planifica inițial „un atac raider inteligent”, precizând că fost vizitat în 2012 de doi foști „miniștri” care i-au propus să renunțe benevol la o parte din terenurile agricole, motivul enunțat fiind „că are prea mult pământ”. „Puțin mai târziu, Șevciuk, în cadrul unei discuții private, mi-a zis că dacă nu cedez pământurile, o să-mi ia fabrica de lapte de la Râbnița pe care o am încă din 2004”, a declarat Iuri Kuzmenko.

1.700 de hectare au ajuns la ruda lui Evgheni Șevciuk

Pe 29 decembrie 2012, Evgheni Șevciuk a semnat decretul prin care 6.700 de hectare de terenuri agricole pe care le administra Kuzmenko i-au fost luate, ulterior, printr-un alt ordin, acesta a fost deposedat de alte peste 8.000 de hectare, care au ajuns în mâinile firmelor private „Avalon-plius”, Kolos-plius”, „Aleadas”, „Agro-Uspeh” și „Vitden”. Una dintre aceste companii, care a primit 1.700 de hectare în urma acestei scheme, a fost condusă până în 2016 de Serghei Șevciuk, care era rudă cu „ex-președintele”, Evgheni Șevciuck. În acest context, „deputatul” Oleg Leontiev a amintit cum fostul lider nerecunoscut critica vehement orice favorizare a cumetrilor și rudelor de către administrație. În același timp, compania condusă de Kuzmenko a coborât în clasamentul celor mai mari contribuabili din regiune și luptă și a luptat 4 ani în instanțe pentru a-și apăra drepturile asupra terenurilor agricole pe care le gestiona. În 2016, „instanța superioară de justiție” a decis că, potrivit prevederilor constituției nerecunoscute din regiune, Șevciuk nu avea dreptul să decidă în privința repartizării terenurilor agricole din Transnistria. Aceeași judecători au remarcat că de când a fost înființată în Transnistria așa-numita instituție prezidențială nu i s-a atribuit dreptul de a decide în privința repartizării terenurilor agricole.

Safonov: „Schema lui Șevciuk era una simplă”

„Schema lui Șevciuk era una simplă: dacă eu nu pot direct să iau anumite terenurile agricole, atunci le iau prin intermediul „guvernului”. În perioada când era la putere Șevciuk era la modă să-i impună pe proprietarii de terenuri să cedeze „benevol” dreptul asupra acestora. Li se spunea că „statul” are nevoie de aceste terenuri, iar apoi acestea ajungeau în mâinile favoriților fostului regim condus de Șevciuk”, a declarat „deputatul” Andrei Safonov.

Referitor la cazul Kuzmenko, Evgheni Șevciuk a declarat că acesta nu și-a înregistrat drepturile asupra proprietăților pe care le deținea, deși folosea deja de vreo 5-7 ani terenurile. Șevciuk a mai declarat că decizia judecătorilor „instanței superioare de justiție” naște multe semne de întrebare, deoarece el nu a decis cum să fie repartizate, dar doar a semnat hotărârile aprobate de „guvern”, menționând că la mijloc ar fi interesele actuale puteri și, în special, a companiei „Sheriff”.

Totuși, potrivit mediacenter.md, Șevciuk a semnat 291 de acte privind deposedarea de terenuri agricole și de transmitere în gestiunea altor persoane, „ministerul agriculturii” – 974 de acte, iar „guvernul” – 318 acte.

moldnova.eu

0