4377

De cine sau de ce se ascund misterioșii acționari ai magazinului UNIC

Raportul anual pentru 2016 al SA Magazinul Universal Central UNIC scoate la iveală faptul că noii proprietari ai acestei societăţi se ascund în spatele unor deținători nominali. Motivele sunt neclare, scrie mold-street.com.

Pe 4 aprilie 2016, la Bursa de Valori a Moldovei s-au vândut 85,45% de acțiuni ale statului de la SA UNIC.

Rogob SRL a plătit atunci suma de peste 252 milioane de lei, pentru cele 85,45% din acțiunile magazinului aflate în proprietatea statului, aceasta fiind cea mai mare tranzacție din ultimii șapte ani la Bursă cu activele statului. Compania a venit ulterior și cu un comunicat în care a confirmat tranzacția.

Cine a cumpărat

Mai mult! În decembrie 2016, Consiliul Concurenței a decis să aplice o amendă de 46.767,72 lei companiei Rogob SRL, pentru că a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni a magazinului UNIC din Chișinău fără a primi acordul instituției, scrie mold-street.com.

Tranzacția de cumpărare a fost apreciată ca operațiune de concentrare economică care "a fost pusă în aplicare înainte de a fi notificată Consiliului Concurenței în conformitate cu Legea concurenței și până la declararea concentrării ca fiind compatibilă cu mediul concurențial, în temeiul unei decizii emise de Plenul Consiliului Concurenței".

În raport apar doar deţinătorii nominali

Cu toate acestea în raportul anual al SA UNIC publicat în săptămânalul Capital-Market, Rogob SRL nu este pomenit deloc, nici în calitate de acționar și nici în calitate de beneficiar, scrie mold-street.com.

În raport e menționat doar că UNIC are un capital social de 9.174.930 lei și 191 de acționari.

Totodată în document la punctul 9) Lista acţionarilor care la ultima zi a perioadei de gestiune deţin cel puţin 5% din numărul total de acţiuni cu drept de vot plasate, inclusiv acţionarii aflaţi în deţinere nominală şi beneficiarii efectivi sunt indicate două societăți: Depozitarul National de Valori Mobiliare al Moldovei și SVM Iuventus SA.

De la Iuventus SA am fost informați că dacă numele lor apar acolo asta nu înseamnă că ei sunt beneficiari, ci doar deţinători nominali, iar cei pe care îi reprezintă nu au mai mult de 5% din acţiuni. fiecare în parte.

Tatiana Belviţcaia de la Depozitarul National de Valori Mobiliare a precizat pentru Mold-street că dacă nu este publicată lista noilor acţionari, aceasta semnifică că acţiunile se află încă la broker, numele căruia nu a fost făcut public.

Citește continuarea pe Mold-street.

0