905

Spitalul Clinic Republican are probleme financiare serioase

Guvernul a decis să aloce Spitalului Clinic Republican 15 milioane de lei din Fondul de rezervă pentru „dotarea tehnică materială”. Autorul proiectului, ministrul Sănătății Ruxanda Glavan, care este și șefă a Consiliului de administrație la această instituție, nu a ținut cont, se pare, de prevederile legale care prevăd expres condițiile în care pot fi alocați bani din acest fond și în ce circumstanțe. Așa cum ne-am obișnuit deja, membrii Executivului nu s-au obosit să-și pună întrebări, iar proiectul de Hotărâre a fost votat. Aceasta este a doua oară când SCR beneficiază de resurse suplimentare în acest an, prima dată fiindu-i alocate 74 de milioane de lei din banii destinați pentru medicamente compensate.

În timp ce unele spitale cer, prin scrisori ce conțin formulări victimizate și umilitoare, bani suplimentari pentru a putea plăti salariile medicilor, Spitalul Clinic Republican va beneficia în acest an de încă 15 milioane de lei, suplimentar la cele 74 pe care le-a primit printr-o decizie secretă a consiliului de administrație a CNAM de la sfârșitul anului trecut. Pentru ce exact sunt banii nu este clar. Ministrul Sănătății a folosit un argument evaziv – „pentru consolidarea bazei tehnico-materiale, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la fondarea SCR.

Fie că argumentul folosit de autoritate este real sau nu, Guvernul se pare că încalcă propriile hotărâri. În această ordine de idei, Hotărârea privind aprobarea Regulamentului pentru gestionarea fondurilor de urgență a Guvernului, intrat în vigoare în 2016, prevede condițiile în care pot fi scoși banii din haznaua statului. Unul dintre criterii este „caracterul de urgență”. Dacă ar fi corespuns unei situații urgente, Ministerul ar fi putut argumenta de ce. Nu a făcut-o însă. Al doilea criteriu prevede ca cheltuielile să survină pe parcursul anului, fără ca despre acestea să se știe la început, astfel fiind justificată lipsa lor în bugetul aprobat. Al treilea, și ultimul criteriu, prevede că se poate apela la banii din Fondului de rezervă dacă nu există resurse în bugetele aprobate pentru autoritățile publice. Mai mult, regulamentul obligă autoritățile să explice în ce scop sunt solicitați banii, suma exactă și destinația lor. De asemenea, trebuie să existe obligatoriu un aviz și al Ministerului Finanțelor.

Amintim că Consiliul de administrație al CNAM a decis anul trecut, printr-o hotărâre secretă, să aloce SCR 74 de milioane de lei, din banii destinați pentru medicamentele compensate, pentru tot felul de cheltuieli, unele justificate, altele mai puțin, un exemplu fiind inventarul moale sau procurarea hranei pentru pacienți, bani pe care CNAM deja îi achită instituției în cauză.

e-sanatate.md

0