Misterul asasinării lui Nemțov: ucis pentru caricaturile Charlie Hebdo și un pumn de dolari
Politicianul rus Boris Nemțov a fost împușcat pe 27 februarie 2015 pe podul Bolșoi Moskvorețki din imediata vecinătate a Kremlinului. Pe 3 iulie 2017 un tribunal a condamnat cinci bărbați pentru această crimă: Zaur Dadaiev, frații Anzor și Șadid Gubașev, Terirlan Eskerhanov și Hamzat Bahaiev.
Conform deciziei tribunalului, Boris Nemțov (fost ministru și unul dintre opozanții cei mai vocali împotriva lui Vladimir Putin) ar fi fost ucis pentru suma de 250.000 de dolari, fără nici un fel de implicații politice. Comanditarul acestei crime a fost Ruslan Muhdinov, șoferul comandantului adjunct al unui batalion special al poliției cecene. Nu se știe nimic de Ruslan Muhdinov, unde se află sau dacă mai este în viață. Conform deciziei tribunalului, urmele se termină la Muhdinov, care ar fi organizatorul asasinatului. Publicația de limbă rusă Meduza a lansat o serie de întrebări referitoare la decizia judecătorească în cazul asasinării lui Nemțov.
Cine a comandat crima?
Conform anchetei, asasinii l-au urmărit pe Nemțov vreme de câteva luni, fiind nemulțumiți de spontaneitatea traseelor acestuia. Ar fi putut să-l împuște oriunde în Moscova, însă au ales un pod cu o vedere panoramică spre Kremlin. Crima aceasta a dorit să transmită un mesaj, însă autorii mesajului rămân necunoscuți. Asasinii au fost prinși repede, însă investigația a scăzut în intensitate cu timpul, iar autoritățile nu au fost foarte interesate să afle cine a comandat crima. A fost cineva din Cecenia – asta este tot ce se poate spune după încheierea procesului.
Cine este Ruslan Muhdinov?
Cel care l-a ucis pe Boris Nemțov, Zaur Dadaiev și complicii săi au acționat pentru o recompensă de 250.000 de dolari oferită de un anume „Rusik” sau „Ruslik”. Investigatorii l-au identificat pe acesta drept Ruslan Muhdinov, din cadrul batalionului de poliție „Sever” din Cecenia. Muhdinov era șoferul lui Ruslan Gheremeiev, comandantul-adjunct al batalionului. Deci, șoferul comandantului-adjunct al unei unități de poliție ar fi orchestrat asasinarea uneia dintre cele mai proeminente figuri politice ale Rusiei și a promis o recompensă de 250.000 de dolari. Aceasta este versiunea oficială a statului despre ce i s-a întâmplat lui Nemțov.
Nu se știe unde se găsește în prezent Ruslan Muhdinov, acesta fiind liber. În iulie 2015 se credea că se ascunde undeva în munții Ceceniei. Autoritățile nici măcar nu au dat de înțeles că ar fi pregătite să-l captureze. Nu se știe nici dacă ar mai fi în viață.
De ce nu a fost anchetat Ruslan Gheremeiev?
Șeful lui Muhdinov, Ruslan Gheremeiev, comandantul-adjunct al batalionului cecen „Sever”, este rudă cu mai mulți funcționari ceceni de rang înalt, printre care senatorul Suleiman Gheremeiev și deputatul din Duma de Stat Adam Delimhanov. Aceștia fac parte din cercul intim al liderului cecen, Ramzan Kadîrov. Avocații lui Boris Nemțov susțin că adevăratul organizator al asasinatului a fost Ruslan Gheremeiev.
Se pare că Gheremeiev trăiește în Cecenia. Cel puțin știm că are o casă și că anchetatorii au încercat să-l găsească, însă nimeni nu a deschis ușa. Se știe de asemenea că Dadaiev și Eskerhanov comunicau regulat cu Gheremeiev, amândoi având numărul lui de telefon. De asemenea, Gheremeiev este cel care a închiriat un apartament pentru ei în Moscova.
Dintre toți oficialii ceceni de rang înalt implicați în acest caz, singurul care a apărut în fața tribunalului a fost Alibek Delimhanov, fratele senatorului Adam Delimhanov și fostul comandant al batalionului din care au făcut parte Dadaiev, Gheremeiev și Muhudinov. În depoziția sa Delimhanov a refuzat să răspundă la cele mai multe din întrebări, spunând că nu își poate aminti mai nimic. Avocații lui Nemțov au cerut să fie chemat să depună mărturie și Ramzan Kadîrov, însă judecătorii au respins cererea.
Unde sunt dovezile?
După ce l-a împușcat pe Nemțov, asasinul a aruncat arma crimei în râul Moscova. Scafandrii au căutat arma aproape o săptămână, însă nu au găsit pistolul. Astfel că tot ce știm despre arma care l-a ucis pe Boris Nemțov este că a fost o „armă de foc neidentificată ce folosește muniție de 9mm”.
Asasinatul a avut loc în centrul Moscovei, într-o zonă aflată sub jurisdicția Serviciului Federal de Protecție, însă a reieșit că nici una din camerele de securitate nu au înregistrat clar momentul crimei (ori există o astfel de înregistrare, însă nu a fost prezentată în fața tribunalului).
Urme ADN ale lui Dadaiev, Beslan Șavanov, Anzor și Șadid Gubașev au fost găsite în mașina pe care au folosit-o pentru a fugi de la locul crimei. Aceasta este principala dovadă a implicării lor în asasinat. Poliția nu a găsit urme ADN ale lui Eskerhanov în mașină, însă s-a stabilit că a comunicat cu Ruslan Gheremeiev. Tribunalul l-a condamant pe Hamzat Bahaiev, deoarece acesta a închiriat un aprtament împreună cu frații Gubașev – doar pentru asta a primit 11 ani de închisoare.
Lipsa dovezilor le-a permis acuzaților să nege orice vină și nu este o întâmplare faptul că au zâmbit pe tot timpul desfășurării procesului.
De ce a fost ucis Boris Nemțov?
În declarațiile de la proces acuzații și avocații lor l-au lăudat pe Nemțov, afirmând că vor fi ridicate monumente în Cecenia pentru el și pentru jurnalista asasinată Anna Politkovskaia. Nici unul dintre ei nu și-a recunoscut vina.
Analizând motivele asasinilor, procurorul Maria Semenenko a menționat în treacăt faptul că acuzații ar fi obiectat împotriva sprijinului arătat de Nemțov săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, care a fost atacat de islamiști în ianuarie 2015 după publicarea unor caricaturi ale profetului Mohamed.
Însă acesta ar fi un motiv foarte improbabil. Conform datelor din dosar, acuzații au început să-l urmărească pe Nemțov cu mult înainte de atacul împotriva Charlie Hebdo și mișcarea „Je suis Charlie” care a urmat. În declarațiile inițiale date la poliție, Dadaiev și Gubașev au afirmat că Nemțov ar fi cerut să fie retipărite caricaturile din Charlie Hebdo, însă acest lucru nu este adevărat. De fapt, fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski a propus asta, nu Nemțov. Înainte de începerea procesului, atât Dadaiev, cât și Gubașev și-au retras depozițiile referitoare la Charlie Hebdo.
Conform deciziei tribunalului, Boris Nemțov a fost ucis pentru o recompensă. Și asta e tot. Versiunea judecătorilor asupra evenimentelor nu zice nimic de ideologie sau politică. Procurorii au fost mai degrabă atenți la detaliile referitoare la crimă decât la motivele pentru care a avut loc.
Însă cine l-a vrut mort pe Nemțov și de ce? O dată cu încheierea procesului nu știm nimic în plus față de ce știam deja imediat după comiterea asasinatului, când Zaur Dadaiev a fost arestat în Moscova pe 8 martie 2015 și a refuzat să răspundă la întrebări, strâmbându-se la procuror.
moldnova.eu