1048

Şomerii ar putea fi obligaţi să presteze servicii în interes comunitar

Şomerii care beneficiază de ajutor social vor fi obligaţi să presteze servicii în interes comunitar. Un asemenea proiect este pus pe masa de discuţii de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Decizia vine după ce s-a constatat că unii şomeri care primesc lunar ajutor de la stat nu folosesc banii pentru necesităţile reale. Culmea e că banii sunt risipiţi în unele cazuri pe alcool sau chiar droguri. Grav este și că familiile beneficiare de ajutor social sunt la limita sărăciei, majoritatea dintre ele având la întreţinere mulţi copii, invalizi sau bătrâni. În acest fel, autorităţile îşi propun să-i responsabilizeze pe şomeri să-şi găsească un loc de muncă.

„În unele cazuri beneficiarii de ajutor social nu utilizează acest suport bănesc oferit din partea statului pentru a acoperi nevoile copiilor sau a altor membri bolnavi din familie, dar se utilizează în alte scopuri cum ar fi utilizarea de alcool, etc.”,a  declarat ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș.

Pentru a fi eradicate asemenea practici, autorităţile au decis să intervină la nivel legislativ. Astfel şomerii din familiile social-vulnerabile vor fi obligaţi să lucreze în folosul comunităţii. În acest fel, se încearcă motivarea acestora de a-şi găsi un job.

Iniţiativa este salutată şi de cetăţeni. Unii însă consideră că nu va avea continuitate. „Ei trebuie impuşi să muncească. Nu să aştepte pomană de la stat, fiindcă trebuie să muncească cineva ca să vină banii în buget. Foarte mulţi profită de lucrul acesta. Chiar dacă li se propun locuri de muncă, sunt destul de bine plătite, ei vor mai bine să stea acasă să le dea statul banii aceştia care tot noi contribuabilii îi punem. Demult trebuia lucrul acesta de făcut, noi am cam întârziat”, spun cetățenii.

Între timp în ţară sunt înregistraţi circa 27 de mii de şomeri, dintre care 47% sunt femei. Cifra este în descreştere spun specialiştii de la agenţia  naţională pentru ocuparea forţei de muncă.

„De la începutul anului la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă au fost înregistrate 16.700 de persoane în căutarea unui loc de muncă, cu statut de şomer. De la începutul anului 2017, au fost angajaţi 34% din numărul total de şomeri înregistraţi. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016 se observă o tendinţă de descreştere a numărului de şomeri”, a declarat șeful adjunct al Direcției din cadrul ANOFM, Ion Stângaci.

Noua prevedere legislativă specifică şi noi reguli pentru profitori. Şomerii care vor refuza să muncească în folosul comunităţii riscă să-şi ia adio de la haznaua statului.

„Este important ca primarul să poată raporta la final de fiecare lună cu privire la persoanele care au fost invitate şi au acceptat această activitate în interes comunitar dar şi celelalte care nu au acceptat. În cazul în care o persoană nu va accepta aceste activităţi, atunci ajutorul social poate fi stopat de către nivelul raional”, a mai declarat ministra Muncii.

Pentru anul 2017, în bugetul de stat, pentru plata prestaţiei de ajutor social au fost alocate peste 634 de milioane de lei, iar pentru ajutor pentru perioada rece a anului - 224 milioane lei. În primele trei luni ale anului curent, de ajutor social au beneficiat aproximativ 59 de mii de familii defavorizate.

hotnews.md

0