1282

Recensământul anti-unioniștilor din Republica Moldova anului 2017

panglica sfantul gheorghe

Anti-unioniștii din Republica Moldova au un discurs agresiv în adresa României. Aceștia își legitimează discursul și acțiunile prin evocarea înființării statului moldovenesc din secolul al XIV-lea, prin structura polietnică a Republicii Moldova și prin promovarea victoriei obținute de URSS împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, omițând implicarea Aliaților.

Anti-unioniștii din Republica Moldova organizează contra-proteste atunci când unioniștii au manifestări stradale și de cele mai multe ori își promovează discursul în rândul vorbitorilor de limbă rusă. Discursul anti-unionist este consolidat și de unii reprezentanți ai bisericii.

La alegerile parlamentare din noiembrie 2014, utilizând inclusiv discursul anti-unionist, PSRM a obținut 328.000 de voturi, PCRM – aproape 280.000 de voturi, Partidul Comunist Reformator – peste 78.000 de voturi, iar Blocul electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală” a obținut peste 55.000 de voturi.

Lideri politici anti-unioniști

Vladimir Voronin, 75 de ani. A absolvit școala profesională cooperatistă din Chișinău. Ulterior a absolvit Academia de Științe Sociale de pe lângă Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1983) și apoi Academia Ministerului Afacerilor Interne al URSS (1991). După absolvirea școlii profesionale a lucrat șef al brutăriei din localitatea Criuleni, ulterior a fost director al Fabricii de pâine din Dubăsari. Între 1980-1989 a fost deputat în Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. În 1989-1990 a fost ministrul de Interne. În 1998 a fost ales președinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova și a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Din 2001 până în 2009 a fost președintele Republicii Moldova, iar din 2009 până în prezent este parlamentar.

Igor Dodon, 42 de ani. A absolvit cursurile Facultății de Economie a Universității Agrare de Stat din Moldova, precum și cele ale Academiei de Studii Economice. Este doctor în științe economice. Și-a început cariera ca specialist la Bursa de Valori a Moldovei, ulterior a fost președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei. A fost viceministru și ministru al Economiei în perioada de guvernare comunistă. Din 2009 până în 2016 a fost deputat în Parlament, iar în urma alegerilor prezidențiale din 2016 a fost ales președinte al Republicii Moldova, candidând din partea PSRM.

Renato Usatîi, 38 de ani. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. A muncit supervizor la Aeroportul Internațional Chișinău, ulterior a fost inginer la combinatul de alimentație a Căii Ferate din Moldova. Din 2005 este președintele companiei ВПТ-НН din orașul Nijnii Novgorod, Federația Rusă. În 2015 Renato Usatîi a fost ales primar al orașului Bălți. Partidul Patria cu care a candidat la alegerile din 2014 a fost exclus din campania electorală. Ulterior, a preluat alt partid – Partidul Popular Republican, condus de Nicolae Andronic – căruia i-a schimbat denumirea în „Partidul Nostru”.

Mihail Garbuz, 52 de ani. A studiat la Universitatea de Stat din Moldova. Între 1991-1994 a fost antreprenor. Din 1994 până în 2003 a lucrat în cadrul Centrului de Telecomunicații Speciale, de la funcția de specialist până la cea de șef al Centrului.
Victor Șelin, 52 de ani. A absolvit cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității de Stat din Moldova. Până în 1989 a fost jurnalist la Teleradio-Moldova, după care a început să-și dezvolte propriile afaceri. Este președintele concernului „Unicon Grup”. Deține funcția de președinte al Partidului Social Democrat.

Societate civilă anti-unionistă

Asociația „Patria – Uniunea Euroasiatică”, Mișcarea de tineret „Voievod”, „Urmașii lui Ștefan” sau Liga Tineretului Rus sunt printre cele mai vocale asociații anti-unioniste. Chiar dacă mesajul Asociației „Patria – Uniunea Euroasiatică” este orientat spre Federația Rusă aceasta are trecut ca domenii de activitate „integrare europeană” pe lângă „dezvoltare durabilă, drepturile omului și societate civilă”.

Igor Tuleanțev, 36 de ani. A absolvit Academia economiei naționale și funcționari de stat de pe lângă președintele Federației Ruse. A fost președintele Ligii Tineretului Rus. La alegerile parlamentare din 2014 a fost pe locul 7 pe lista Partidului „Patria”. În declarația depusă atunci la CEC declarase că este temporar neangajat în câmpul muncii. Din 2012 este președintele asociației obștești „Patria – Uniunea Euroasiatică” pentru un mandat de 7 ani.

Nicolai Pascaru, 42 de ani. A obținut licența de jurist la Universitatea de Studii Umanistice din Moldova, apoi a urmat studii de master la Academia de Administrare Publică. A fost angajat al Detaşamentul Special de Pază în cadrul Ministerului Afacerilor Interne în perioada 1995-1998. În 2007 este aleș președintele Federației naționale de luptă Voievod.

Dumitru Roibu, 26 de ani. A urmat cursurile Facultății de Relații Internaționale, Studii Politice și Administrative. Din 2016 este liderul Mișcării de tineret „Urmașii lui Ștefan”, asociație care promovează moldovenismul.

moldnova.eu

0