Rujeola se răspândește în Europa. Italia și România, cele mai mari focare de infecție
Ratele scăzute de vaccinare se soldează cu focare de infecție. În prima lună a acestui an Italia a raportat mai mult de 200 de cazuri, iar România - mai mult de 3.400, fiind înregistrate și 17 de decese, începând din luna ianuarie a anului trecut.
Rujeola este extrem de contagioasă, iar pentru o bună protecție, se recomandă cal cel puțin 95% din populație să fie vaccinată împotriva bolii. Totuși, multe țări se luptă pentru a atinge acest indicator.
Cele mai multe dintre cazurile de îmbolnăvire cu rujeolă au fost identificate în statele unde nivelul de vaccinare a scăzut, iar infecția este endemică - Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Elveția și Ucraina, scrie BBC.
Informațiile preliminare pentru luna februarie sugerează că numărul de noi infecții este într-o bruscă creștere, atenționează OMS.
„Îndemn toate țările, unde infecția este endemică, să ia măsuri urgente pentru a opri transmiterea rujeolei în interiorul frontierelor lor, iar toate țările care au obținut deja acest lucru să mențină un grad mare de acoperire a imunizărilor“, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab.
Specialiști din cadrul Biroului Regional pentru Europa al OMS afirmă că există o serie de motive pentru care nivelul de vaccinare a scăzut în unele regiuni. De exemplu, în Ucraina au existat probleme de aprovizionare și achiziții. În Franța, de exemplu, oamenii erau nevoiți să-și facă o programare la medicul lor pentru a obține o rețetă, apoi să se ducă la farmacie să ia vaccinul și apoi să se reprogrameze la doctor pentru a le fi administrat.
Rujeola, este în prezent este una din cele mai grave boli infecțioase care poate duce la decesul copiilor. Până la focarele înregistrate recent în Europa, era mai frecvent înregistrată în țările sărace și în curs de dezvoltare, în zonele de conflict unde accesul la imunizare este limitat. Această boală infecțioasă periculoasă poate fi prevenită eficient prin vaccinare.