1052

100 de zile la Președinție. Ce le va spune Igor Dodon diseară jurnaliștilor


Igor Dodon cheamă din nou jurnaliștii la Președinție în cadrul celui de-al doilea dialog de când a preluat conducerea instituției. De data aceasta, socialistul vrea să vorbească despre primele 100 de zile de la învestirea sa în funcție. Discursul public al acestuia a devenit însă atât de previzibil, încât poate fi anticipat.

Noi ne-am propus să schițăm principalele teme pe care cu siguranță le va aborda șeful statului astăzi seara la Președinție, pornind de la promisiunile electorale și de la acțiunile sale ulterioare.

Șase pași în 100 de zile

Pentru primele 100 de zile Igor Dodon și-a propus să facă șase pași la Președinție, care să-i permită să-și realizeze scopurile ulterioare. Astfel, în discursul său din această seară, fostul lider al socialiștilor de la Chișinău se va referi cel mai probabil la „restabilirea parteneriatului strategic cu Rusia”, primul punct din programul său electoral. Dodon se va lăuda că, așa cum a promis, prima vizită în străinătate a făcut-o la Moscova, unde, în opinia lui, ar fi inițiat negocieri în scopul elaborării Acordului privind parteneriatul strategic de prietenie cu Federația Rusă, colaborare economică și reglementare a conflictului transnistrean. Scopul declarat al șefului statului în acest sens este de a deschide complet piața rusă pentru producția moldovenească și de a ridica toate interdicțiile aplicate cetățenilor Moldovei privind șederea pe teritoriul Rusiei. Cu siguranță, un loc aparte în discurul lui Dodon o va ocupa discuția cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și „deschiderea acestuia” pentru rezolvarea problemei migranților moldoveni.

Dragostea lui Igor Dodon pentru Federația Rusă este deja cunoscută. În interviurile pe care le-a acordat în aceste 100 de zile, în special jurnaliștilor de la Moscova, acesta nu a încetat vreodată să vorbească despre „prietenia de secole” dintre „popoarele Rusiei și Moldovei”.

Anticipatele și reunificarea țării, două eșecuri

Igor Dodon va vorbi despre insistența pe care o are, împreună cu colegii săi din Partidul Socialiștilor, pentru a iniția alegeri parlamentare anticipate. Or, aceasta a fost a doua mare promisiune din campania electorală. Rămâne o curiozitate cum va argumenta Dodon nerealizarea acestui punct, având în vedere că în platforma sa electorală era scris că va lansa „consultări cu toate partidele și societatea civilă referitor la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”.

În continuare, Igor Dodon va vorbi despre întâlnirea sa cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și va sublinia importanța acestei vizite, precum a făcut-o și anterior: „Aceasta este prima întâlnire, la nivel de conducere de vârf, în perioada de după anul 2008”. Doar că rămâne de văzut cum va argumenta Igor Dodon eșecul său în găsirea unui compromis cu Tiraspolul în ceea ce privește proiectul de reglementare politică. Or, este bine cunoscută poziția lui Krasnoselski, pe care a comunicat-o chiar pe 4 ianuarie 2017, în cadrul întrevederii de la Tighina – liderul transnistrean a subliniat că „garanția securității Transnistriei este independența ei”.

Igor Dodon va mai pomeni despre vizita sa în capitala Uniunii Europene, Bruxelles, acolo unde, potrivit lui, a avut „discuții sincere, deschise”. Dar tot la Bruxelles, acesta a anunțat oficialii europeni, după ce le-a mulțumit pentru suportul financiar record acordat în ultimii ani, că va anula Acordul de Asociere dacă viitoarea majoritate parlamentară o va cere și că se va opune deschiderii Oficiului de Legătură NATO la Chișinău. Toate acestea, se încadrează, potrivit platformei electorale la punctul 4, întitulat „Voi asigura pacea”. Cum a asigurat Dodon pacea nu poate fi cuantificat, însă faptul că a făcut declarații antieuropene dure în timp ce aproape jumătate din populație optează pentru vectorul vestic al țării și își dorește implementarea standardelor europene în țară, pot fi calificate mai degrabă ca acțiuni de dezbinare. Asta în contextul în care Igor Dodon a promis că va fi „președintele tuturor”.

Pacea, în viziunea lui Dodon

Deși a promis că va insista pe constituirea unei comisii trilaterale, cu participarea SUA, UE și Rusiei, în vederea „asigurării unei garanții internaționale pentru neutralitatea Moldovei”, lui Igor Dodon nu i-a reușit acest lucru. Mai mult decât atât, din anunțurile sale publicate pe pagina de Facebook după întrevederea cu diverși ambasadori străini, acesta nici nu a pomenit despre astfel de consultări. Mai mult decât atât, dintr-o scrisoare adresată ambasadorului SUA (și celui al României), făcută publică de Independent.md, Dodon l-a apostrofat pe diplomatul american (și cel român), sugerându-i să „nu ofere lecții președintelui Republicii Moldova”. Replica a venit după ce James D. Pettit și Daniel Ioniță i-au cerut explicații lui șefului statului pentru blocarea particpării militarilor moldoveni la o misiune comună cu NATO în România fără a informa autoritățile de la București.

Promisiunea de a asigura pacea mai vine în contradicție și cu următorul punct din programul său electoral pentru primele 100 de zile – interzicerea unionismului. „Mă voi adresa președintelui României cu inițiativa de a semna Tratatul de bază moldo-român privind regimul de frontieră. Voi da directivă SIS-ului și Procuraturii să ia atitudine față de organizațiile unioniste, deci antistataliste din Moldova. Voi obține adoptarea în Parlament a unei legi privind interzicerea unionismului”, se menționează pe prima pagină a programului său. La acest punct, Igor Dodon nu va avea ce să spună diseară, însă tema „interzicerii unionismului” va figura cu siguranță în discursul său, iar o mare parte putem anticipa că se va referi la organizarea așa-numitei conferințe internaționale despre promovarea „statalității Moldovei”.

Patrioții lui Dodon „relansează” Moldova

Cea de-a șasea promisiune a lui Dodon pentru primele 100 de zile la Președinție a fost începerea procesului de „relansare a țării”. Diseară, socialistul se va lăuda că a aprobat o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate și a aparatului Președinției cu oameni „din rândul patrioților și profesioniștilor”. Cine sunt, de fapt, noii consilieri de la Președinție am relatat într-un articol separat: foști comuniști, nu știu limba română și vor să rupă Acordul de Asociere cu UE.

În domeniul Apărării, Igor Dodon nu a reușit să realizeze nimic, decât să aprobe demiterea ministrului Anatol Șalaru și să declare de câteva ori că nu va semna decretul de numire a liberalului Valeriu Munteanu la șefia acestui minister. În foaia electorală însă acesta a promis că va propune Guvernului și Parlamentului noile strategii de securitate națională și apărare a Republicii Moldova.

Tot diseară, Igor Dodon se va lăuda că a semnat o inițiativă legislativă privind anularea legii care a transformat „miliardul furat” în datorie publică, dar se va plânge pe faptul că Parlamentul a respins-o prin vot în ședința din 10 martie. Acesta va promite, din nou, că „trebuie maximă consolidare a eforturilor pentru anularea acestei legi rușinoase”. Totuși, promisiunea sa legată de „legea milairdului” în primele sale 100 de zile la Președinție a fost alta și anume: Voi cere tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de „furtul secolului” și de distrugerea țării.

Președintele referendumurilor

Nu în ultimul rând, Igor Dodon a promis în campania electorală, iar noi bănuim că același lucru îl va reitera și în această seară, că „toate problemele importante și controversate vor fi decise de popor, prin referendum”. De fapt, până în prezent, șeful statului a vorbit despre organizarea deja a câtorva referendumuri în diverse subiecte: pentru revocarea unor miniștri, pentru acordarea de noi atribuții pentru președintele țării, pentru votarea vectorului extern al țării sau chiar recenta implicare a sa în susținerea intenției socialiștilor de a-l demite prin referendum pe primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Așa sau altfel, eșecurile lui Igor Dodon în realizarea celor mai mari promisiuni ale sale demonstrează caracterul populist al discursului acestuia, în lipsa unor atribuții și a unui guvern care să-i justifice declarațiile.

moldnova.eu

0