972

Trafic cu sânge. Ce făceau angajații unui Centru de Transfuzii cu sângele donat

Afacerile cu sânge de la Centrul de Transfuzii Craiova nu sunt o noutate. Mai mulţi oameni au prins curaj, după flagrantul de miercuri și spun că, de ceva vreme, se făcea trafic cu sângele donat. Ori au văzut cu ochii lor, ori chiar ei au fost nevoiți să cumpere sângele pentru transfuzii pentru rudele care urmau să fie operate, relatează Digi24.

Doamna Uţa este donator benevol de nouă ani, unul dintre puţinii care mai există în Dolj. Acum câteva luni, însă, binele pe care îl face a fost nesocotit. Fratele ei avea nevoie de sânge ca să poată fi operat. Nu a găsit donatori compatibili, aşa că a insistat cu rugăminţi la Centrul de Transfuzii. Ce a urmat a marcat-o.

„Doamna a zis că nu. Eu fiind donatoare veche, îmi zice nu. După aia a venit o cunoştinţă a noastră la blonda cu ochelari, i-a dat 6 milioane şi a luat sângele. Am văzut și m-am dus peste ea. Domnișoară, e posibil așa ceva? Și-mi zice: Ce, îmi faci program? Cine are bani stă în față. Și asta a fost totul. Ce poți să-i mai zici la așa ceva”, spune Uţa, donator de sânge.

În alte cazuri, rudele bolnavilor care au nevoie de transfuzii sunt nevoiţi să facă rost singuri de sângele vital. Marin Dudu a venit ieri-dimineață cu 16 persoane la Centrul de Transfuzii. Fiul lui aşteaptă de patru zile să intre într-o sală de intervenţii chirurgicale din Capitală.

Medicii admit şi ei că sunt nevoiţi să ceară bolnavilor să îşi găsească donatori pentru sânge. Problema este că nu există garanţia că lichidul vital ajunge la cel care s-a pregătit.

„Nu este posibil să meargă direct sângele de la donatorul care vine şi donează pentru un anumit pacient, în primul rând că, trebuie să se asigure confidenţialitatea donator-pacient şi, în al doilea rând, sângele poate nu este compatibil”, spune Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti.

Criza de donatori duce la probleme imorale şi ilegale. Doi angajaţi de la Centrul de Transfuzii Craiova au fost reţinuţi de procurori după ce i-au vândut sânge unui anchetator sub acoperire. Oamenii legii cred că nu a fost o întâmplare şi că asemenea practici sunt frecvente.

Conform informațiilor existente, suspiciunea că la Centrul de transfuzie sanguină Craiova se vinde sânge ar fi apărut cu mai multe luni în urmă, timp în care anchetatorii au efectuat diferite verificări, inclusiv cumpărări controlate.

Aparținătorii bolnavilor care veneau să solicite sânge erau înștiințați de angajați că nu au pe stoc. Contra unei sume de bani - între 100 și 200 de lei - angajații furnizau apoi flacoane cu sânge recoltat în cadrul Centrului.

La sfârșitul lunii februarie, un alt scandal a izbucnit la Craiova, în jurul Spitalului „Filantropia” și a Centrului de Transfuzii. Doi pacienți au murit, o femeie de 81 de ani și un bărbat de 67 de ani, și alți patru au ajuns la terapie intensivă, după ce li s-au făcut transfuzii de sânge. Atunci, au început patru anchete: cea internă, a conducerii spitalului, a Direcţiei judeţene de Sănătate Publică, a Ministerului Sănătăţii şi a poliţiştilor. O altă anchetă are loc la Centrul de Transfuzii.

Între timp, spitalele din România se confruntă cu o criză de sânge acută. Unele sunt nevoie chiar să amâne intervenții chirurgicale din acest motiv.

„Dacă aveţi rude, prieteni, vecini, care sunt apţi de donare, vă rugăm, încurajaţi-i să ne ajute!” - este apelul spitalelor către toţi pacienţii. Mai ales către cei care au nevoie de intervenţii chirurgicale.

„Uneori suntem în imposibilitatea de a realiza operaţiile programate, suntem obligaţi să le amânăm până în momentul în care obţinem sângele de care avem nevoie. Noi, în neurochirurgie, nu suntem mari consumatori de sânge, însă pentru fiecare pacient trebuie să existe în rezervele spitalului sânge”, spune Ionuţ Gobej, neurochirurg.

La terapie intensivă criza se resimte şi mai acută.

„În momentul de faţă, pentru această procedură este nevoie de 100 de donatori, procedura se numeşte plasma exchange, pentru un beneficiu maximal”, spune Lelia Iliescu, şeful secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Colentina din Capitală.

„Nu îl poți simţi decât în momentul în care te izbeşti de acest lucru şi îţi dai seama că un gest poate salva viaţa celui de lângă tine. Voi încerca să conving nişte oameni să facă acest lucru”, spune un pacient.

Cererile tuturor spitalelor din judeţul Ilfov ajung la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti. Donatorii trec, însă, tot mai rar prin punctele de donare. Numărul lor a scăzut cu 20% în ultimul an.

„A crescut foarte mult cererea spitalelor, deci aş putea să spun că faţă de primul trimestru al anului 2015, cererea spitalelor în produse sanguine s-a dublat. Şi ne este foarte greu să facem faţă acestei cereri mari”, spune Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Capitală.

În condiţii obişnuite, fără evenimente precum tragedia din Colectiv, doar doi români dintr-o sută vin să doneze sânge. De trei ori mai puţin decât media europeană.

e-sanatate.md

0