Secretele noului șef de la Moldovagaz (Foto)
Vasile Botnari, noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei moldo-ruse Moldovagaz, a trişat în ultimii ani, atunci când ocupa funcţii publice. Acesta nu şi-a declarat imobilul de lux în care locuieşte cu familia, înregistrat pe numele socrilor, dar şi un apartament, la care soţia sa este coproprietară. Recent, în septembrie 2016, socrii pensionari ai fostului ministru, care nu au afaceri, au achiziţionat alte două imobile din imediata vecinătate a casei în care locuieşte Vasile Botnari.
Vasile Botnari a ocupat în ultimii ani mai multe funcţii publice. Din ianuarie 2016 şi până la începutul lunii februarie a fost ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. În perioada 2013-2015, Botnari a deţinut funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, iar între 2010 şi 2013 a fost deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). Vasile Botnari a ajuns în funcţii publice în anul 2005, când a fost numit director general al companiei „Air Moldova”. Între anii 2008-2009 acesta a ocupat fotoliul de director general al Agenţiei Transporturilor. În toată această perioadă, declaraţiile sale cu privire la venituri şi proprietate au arătat mai mult decât modest.
Oficial, Botnari a fost un funcţionar cu avere modestă
În cea mai recentă declaraţie, pentru anul 2015, Vasile Botnari indică un salariu de 200 de mii de lei, echivalentul a 16 mii de lei pe lună, şi alte câteva zeci de mii de lei în conturi bancare. Botnari nu declară nici casă, nici apartament, nici automobil, ci doar cote-părţi în două SRL-uri care nu i-au adus dividende. Astfel, Vasile Botnari este fondator, cu o cotă de 30%, la firma „Vabaro Lux” SRL, împreună cu Veaceslav Barbăroşie, Corina Speian şi Roman Tărâţă, tot el administratorul întreprinderii înregistrate în Străşeni, localitatea sa de baştină. Firma a fost fondată încă în 2005 şi are activităţi în tâmplărie.
Soţia sa, Natalia Botnari, este proprietara companiei „A&N Service”, care deţinea salonul de mariaj „L’amour”, din sectorul Botanica. Informaţii similare găsim şi în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale lui Vasile Botnari depuse în anii precedenţi, cu o singură excepţie. În 2013, acesta a declarat un automobil Skoda, achiziţionat şi fabricat în 2012.
În martie 2015, într-o intervenţie pentru portalul moldovacurată.md, Vasile Botnari declara că locuieşte cu familia într-un apartament al socrilor săi, dar la procurarea căruia a contribuit şi el. Cu un an mai devreme, Vasile Botnari a fost obiectul unui control din partea Comisiei Naţionale de Integritate, care nu a stabilit divergenţe majore între averea deţinută şi cea declarată de funcţionar, clasând cauza.
Cas(t)ele nedeclarate de pe numele socrilor
ZdG a constatat însă că, în ultimii ani, Vasile Botnari a trişat, driblând legislaţia. El şi-a înregistrat casa de lux de la Telecentru, în care locuieşte, pe numele socrilor, Anton şi Efrosinia Cucoară, ambii având câte 64 de ani. Casa în care locuiesc Vasile şi Natalia Botnari împreună cu cei doi copii ai lor are două niveluri şi e păzită de compania de pază „Argus-S”, deţinută de Vladimir Plahotniuc şi condusă de Valentin Zubic, fost viceministru de Interne. În faţa casei, lipită însă de gardul imobilului vecin, este instalată o cabină de pază, iar un bărbat care a refuzat să discute ne-a cerut să nu parcăm în zonă, pe motiv că locul este privat.
Imobilul în care locuieşte familia Botnari are o valoare cadastrală de 2,7 milioane de lei, însă valoarea sa de piaţă este de cel puţin două ori mai mare, asemenea case vânzându-se în zonă cu aproximativ 6 milioane de lei. Socrii noului şef de la Moldovagaz au achiziţionat locuinţa, împreună cu cei 6,5 ari pe care e ridicată aceasta, în august 2009.
În luna septembrie 2016, perioadă în care Vasile Botnari era ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, socrii acestuia au procurat alte două imobile (detalii AICI și AICI), aflate în imediata vecinătate a casei de lux în care Botnari trăieşte.
Deşi casele sunt mai modeste şi de dimensiuni mai mici, acestea au o valoare cadastrală de aproximativ 2 milioane de lei (detalii AICI și AICI). La fel ca şi în cazul imobilului în care locuieşte noul şef al Moldovagaz, valoarea de piaţă a acestor imobile depăşeşte suma de 4 milioane de lei, preţ la care pot fi vânduţi în zonă doar cei 90 de ari pe care sunt amplasate cele două case.
Cariera şefului de la Moldovagaz
Vasile Botnari nu a inclus în declaraţiile sale cu privire la venituri şi proprietate din ultimii ani nici faptul că soţia sa, Natalia, figurează în actele cadastrale în calitate de coproprietară a unui apartament de 73 m.p. de la Ciocana, împreună cu fratele său Valentin şi tatăl lor, Anton. Valentin Cucoară, cumnatul lui Vasile Botnari, a fost angajat la Aeroport Handling în anul 2006, atunci când actualul şef al Moldovagaz deţinea funcţia de director general al „Air Moldova”. Prin ordinul directorului general al Aeroport Handling din septembrie 2013, Cucoară a fost numit în funcţia de vicedirector general al Aeroport Handling, de unde a ridicat, pe parcursul anului 2013, 201 mii de lei. Întreprinderea la care Cucoară a fost avansat în funcţia de vicedirector se subordona atunci Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), care era condus, în septembrie 2013, de către acelaşi Vasile Botnari.
Aeroport Handling a fost privatizată în aprilie 2014 şi a ajuns ulterior în proprietatea unor companii controlate de Ilan Şor, primarul oraşului Orhei. ZdG a scris anterior că Natalia, soţia lui Valentin Cucoară, a fost angajată în calitate de expert coordonator în securitate la Moldatsa, o altă instituţie subordonată MTID, tot în perioada în care cumnatul ei era ministru.
Deşi ZdG a insistat în mai multe rânduri să discute cu noul şef de la Moldovagaz, eforturile nu s-au soldat cu succes. Din anticameră ni s-a spus continuu că şeful e în şedinţe, că e foarte ocupat, că nu poate vorbi, că nu va mai vorbi.
Am transmis, în anticameră şi la serviciul de presă, întrebările la care aşteptam un răspuns: „Locuiţi într-o casă din str. Meniuc, înregistrată pe numele socrilor, pe care nu aţi indicat-o nicicând în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate. De ce? Recent, în septembrie 2016, socrii dvs au cumpărat alte două imobile lângă casa în care locuiţi. Sunt investiţiile lor sau ale dvs? Dispun socrii dvs de resurse financiare pentru asemenea achiziţii?
Până la închiderea acestei ediţii Vasile Botnari nu ne-a răspuns.
Cum a ajuns Botnari în locul lui Gusev
Vasile Botnari l-a înlocuit la şefia Moldovagaz pe Alexandru Gusev, cel care deţinea funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Moldovagaz din 2008. Debarcarea lui Gusev a venit după ce, în noiembrie 2015, procurori şi ofiţeri ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii (INI) au descins la sediile Moldovagaz şi Chişinău-Gaz, dar şi la domiciliile directorilor acestor întreprinderi, Alexandru Gusev şi Constantin Cuiumju. Procurorul Vitalie Busuioc a declarat atunci presei că percheziţiile s-au desfăşurat în cadrul a două cauze penale, pornite pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător şi spălarea banilor. Totuşi, deşi a trecut un an şi jumătate de la deschiderea dosarelor, acestea nu au fost trimise în judecată, singurul fapt realizat fiind înlocuirea lui Alexandru Gusev cu Vasile Botnari.
Vitalie Busuioc susţine însă că nu există nicio legătură între dosarele penale şi înlocuirea lui Gusev cu Vasile Botnari. „Din câte cunosc eu şi potrivit datelor urmăririi penale, nu coincide perioada când a plecat dl Gusev cu iniţierea dosarului penal. Investigaţiile durau de mai mult timp, pe mai multe cauze penale, care la un moment dat au fost conexate… Sigur că nu există nicio legătură între dosare şi schimbările de acolo”, ne asigură procurorul.
Acesta precizează că în acele dosare, care au devenit publice în urmă cu un an şi jumătate, există opt persoane puse sub învinuire, inclusiv factori de decizie din cadrul Moldovagaz şi Moldovatransgaz.
Student pe când era director şi relaţia cu Plahotniuc
Vasile Botnari a fost instalat în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Moldovagaz la 9 februarie 2016, numirea sa fiind propusă, după aprobarea venită de la Moscova, de Ministerul Economiei, instituţie condusă de Octavian Calmâc, şi el un exponent al PDM. Botnari este şeful departamentului „Tehnologia informaţiei, transport şi infrastructură” din cadrul formaţiunii politice conduse de Vladimir Plahotniuc, personaj cu care Botnari s-a intersectat de mai multe ori în activitatea sa. În 2004-2005, Vasile Botnari a fost director comercial la compania aeriană „Nobil Air”, deţinută pe atunci de Plahotniuc. În 2009-2011, Botnari a fost membru al Consiliului de Administraţie al Victoriabank, perioadă în care instituţia financiară era sub controlul aceluiaşi Plahotniuc. Vasile Botnari este naşul de cununie al Danielei Guma şi al lui Anatolie Moruz, fiica şi, respectiv, ginerele ex-deputatului PDM Valeriu Guma. Ziarul de Gardă a scris anterior că pe 30 decembrie 2012, la o săptămână de la moartea lui Sorin Paciu în Pădurea Domnească, acesta a participat alături de finul său, dar şi de Valeriu Guma, la o nouă vânătoare în rezervaţia naturală. Vasile Botnari este şi unul dintre finanţatorii PDM-ului în electorala din 2010, el donând pentru partidul condus astăzi de Vladimir Plahotniuc 100 de mii de lei. Botnari a fost şi în scuarul Teatrului de Operă şi Balet atunci când Plahotniuc îşi anunţa candidatura, eşuată ulterior, la funcţia de premier.
Vasile Botnari va împlini 42 de ani în iulie 2017. În 1990-1994, a studiat la Colegiul Financiar-Bancar. Peste aproape 10 ani, în 2002 — 2006, Botnari a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Facultatea de Business şi Administrarea Afacerilor. În 2005, când a fost numit în funcţia de director al companiei de stat „Air Moldova”, Botnari încă era student, neavând diplomă de studii superioare, conform cv-ului său, postat pe site-ul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.
zdg.md