1120

Cei zece candidați pentru funcția de director ANRE au fost intervievați

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat interviurile pentru candidații la funcția de director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. Cei 10 candidați și-au expus viziunile referitor la activitatea ANRE și au propus soluții pentru îmbunătățirea ei, transmite IPN.

Președintele Comisiei, Ștefan Creangă, a afirmat după încheierea procedurii că toți candidații au avut suficient timp pentru a-și prezenta pozițiile, pentru a-și argumenta viziunile în ceea ce înseamnă administrarea ANRE. 

Unul dintre candidați, Vasile Daud, a afirmat că, având în vedere că a activat în domeniul reglementat de ANRE, a hotărât că aceasta va fi o contribuție simplu cetățean la dezvoltarea sistemuluiVasile Daud a menționat că la interviu a primit întrebări legate de domeniu la care a răspuns reieșind din nivelul cunoștințelor pe care le are.

Tudor Copaci a refuzat să comenteze concursul menționând că nu dorește să influențeze membrii Comisiei pentru economie, buget și finanțe prin intermediul mass-mediei.

Sergiu Ungureanu a menționat că în cadrul interviului a primit întrebări din diferite domenii. „Am decis să candidez deoarece consider că pot să-mi aduc contribuția la îmbunătățirea situației în domeniul energetic, care este un sector foarte important. Avem o dependență foarte mare de sursele externe de energie și pentru aceasta am elaborat o serie întreagă de idei pe care aș vrea să le pun în practică pentru a stimula eficiența energetică, pentru a îmbunătăți situația atât la nivel de țară, cât și la nivel de diferite ramuri”, a spus candidatul.

În opinia lui Victor Parlicov, consiliului de administrație al ANRE trebuie să decidă asupra bugetului Agenției. Potrivit lui, este anormală situația când Parlamentul aprobă în mod nedisciplinat bugetul. Un alt aspect menționat de Victor Parlicov a fost modul în care sunt numiți directorii ANRE – acesta trebuie să fie unul cât mai transparent, deschis, trebuie să fie public, să fie cât mai credibil și profesionist.

Anatolie Cainareanu a menționat că toate actele normative și legislația în ce ține de domeniul energetic trebuie să fie clare pentru toți cetățenii. „Accentul de bază al Agenției trebuie să fie pus pe protejarea consumatorului. Consumatorul trebuie să-și știe drepturile și obligațiunile”, a spus candidatul.

Dorin Dușceac a afirmat că așa cum funcționează astăzi Agenția există o serie întreagă de deficiențe. Una dintre ele, în opinia candidatului, este modul de selectare a candidaților la funcția de director. „Acest post este unul dintre cele cinci posturi de director ANRE și va fi nepotrivit ca doar un director să fi fost selectat prin concurs și ceilalți patru să fie numiți de Parlament în virtutea unor criterii care nu sunt deloc clare”, a spus  Dorin Dușceac.

Rezultatele finale ale concursului vor fi anunțate pe 15 februarie, la ora 10.00. Ulterior, comisia va face un demers către președintele Parlamentului, care va propune plenului candidatul selectat.

politics.md

0