1320

Orientarea profesională, disciplină obligatorie sau opțională în școli. Cum își aleg elevii cariera

Testele de orientare profesională ar trebui să fie obligatorii în școlile și liceele din Republica Moldova, astfel încât tinerii să-și descopere adevăratele aptitudini și profesiile care li se potrivesc, consideră deputații din Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. În cele din urmă, parlamentarii au ajuns la concluzia că nu se pot implica prea mult în acest domeniu și au pasat responsabilitatea Ministerului Educației.

Subiectul ghidării în carieră a tinerilor a fost propus de vicepreședintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Adrian Lebedinschi. „Vă spun din experiență proprie, fiica mea a finalizat clasa a 12-a anul trecut. În luna mai, 50% din colegii ei nu știau ce profesie să-și aleagă pe viitor. Din acest motiv, trebuie să discutăm posibilitatea ca elevii să fie supuși testelor psihologice obligatorii începând din clasa a VII-a până în clasa a XII-a, ca timp de 5 ani să știe ce vor să facă și să nu meargă la o facultate pe care să o părăsească după 2 ani”, a explicat deputatul Adrian Lebedinschi.

Orientarea în carieră se face la toate disciplinele școlare

Reprezentanții Ministerului Educației au explicat că instituția se orientează după ideea de a educa elevii „la diverse dimensiuni prin prisma tuturor disciplinelor școlare”.

„Ghidarea în carieră se face prin toate disciplinele școlare”.

„Pentru elevii din gimnaziu este important să se facă ghidare în carieră și nu orientare profesională. Nu putem spune că în fiecare disciplină există conținut cu ghidare profesională, dar și în biologie, fizică, chimie avem astfel de conținut. La lecțiile de dirigenție nu stăm prost. Ghidarea se face prin intermediul disciplinelor școlare”, a menționat Mariana Goraș, șef-djunct al Direcției învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educației. Aceasta a mai menționat că există trei centre de ghidare în carieră în Chișinău, Soroca și Cahul.

Președintele Comisiei parlamentare, Vladimir Hotineanu, a specificat că elevii sunt ghidați în carieră de zeci de ani în timpul orelor opționale, iar acest model ar putea fi urmat și în continuare. „În acest domeniu trebuie pus accent pe orele opționale unde copilul este orientat în pregatirea lui pentru viitor. Parlamentul nu va pregati nimic în acest domeniu, asta ține de domeniul Ministerului Educației și al liceelor si gimnaziilor”, a precizat Hotineanu.

Lilia Gajam, profesoară de Arta Plastică la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chișinău


Un subiect neglijat de profesori

Mihai este trecut de 20 de ani și învață la o școală profesională din Cahul. Spune că și-a ales singur meseria, fără a fi îndrumat, întrucât în instituția unde a învățat până în clasa a IX-a profesorii nu discutau cu elevii despre aptitudinile sau preferințele fiecăruia cu privire la cariera lor profesională. 

Același lucru îl mărturisește și Nina, o tânără care frecventează cursurile unei școli profesionale din Chișinău. „Nu am discutat niciodată pe acest subiect. Teste de orientare profesională nu am făcut. Acum, la școala profesională la care învăț, am un obiect care chiar așa se numește – ghidarea în carieră, dar este un curs opțional și este, de fapt, un fel de perfecționare a meseriei pe care am ales-o deja. Vorbim despre cum să lucrăm, cum să fim specialiști mai buni”, spune Nina.

Elevii competează teste de orientare profesională pentru a-și determina aptitudinile. 

„Nu cunosc niciun psiholog în școală!”

Responsabilitatea de a-i ajuta pe elevi să se cunoască și să-și descopere afinitățile pentru un domeniu sau altul îi revine psihologului. Aici intervine o altă problemă a sistemului educațional și anume lipsa psihologilor din instituțiile de învățământ preuniversitar.

„Când eram în gimnaziu, teste psihologice sau de orientare profesională sigur nu am făcut. Sunt ONG-uri care se ocupă cu astfel de activități, dar în școli nu se face această ghidare în carieră. Nu toți directorii vor să aloce sume de bani pentru ca un specialist să se ocupe anume de această problemă. Eu nu cunosc niciun psiholog din nicio instituție. Poate există doar în acte, dar la lecții sigur nu vin, pentru că salariile sunt mici. Acum, în colegiul în care învăț, tot n-avem psiholog. Pentru mine părinții au fost un factor decisiv în alegerea profesiei. Mai târziu am înțeles și eu că mi se potrivește”, mărturisește Maria, studentă la un colegiu din Orhei.

Ghidarea în carieră se realizează în funcție de piața muncii

O idee pe care autoritățile o neglijează este cea potrivit căreia ghidarea în carieră a tinerilor se face ținând cont de necesitatea de pe piața muncii. „În conformitate cu planul economic al țării se orientează profesional tinerii. Aceasta este o realitate extraordinar de importantă pe care nimeni nu vrea să o ia în considerație. Toate profesiile sunt bune, dar este important să avem perspectiva dezvoltării țării noastre. Să știm de câți muncitori, ingineri sau intelectuali este nevoie”, consideră psihologul Lilia Gorgeag.

„Dacă ne punem ca scop să pregatim copiii pentru profesia lor dragă, atunci poftim, îi pregătim pentru Italia, Rusia, Franța și așa mai departe, dar dacă vrem să pregătim cadre pentru Moldova, atunci vom trata subiectul acesta mult mai profesionist. Trebuie să coordonăm ceea ce vrem să facem în țară cu ceea ce vrem să-i învățăm pe copiii noștri. Îi orientăm urmând interesul lor, dar și salariul pe care l-ar avea dacă ar alege o funcție sau alta”, spune psihologul.

Despre carieră se discută din școala primară

Copiii ar trebui să cunoască specificul fiecărei meserii încă din clasele primare. „Psihologul are o parte specifică, el testează aptitudinile, dar profesorii sunt cei care trebuie să vorbească mereu despre acest subiect cu copiii și în orice context. Trebuie să le altoim respectul pentru orice profesie, să le spunem că orice ar face, important este să o facă bine și să le placă”, crede Lilia Gorgeag.

moldnova.eu

0