1333

Igor Dodon dezvăluie ce reformă a coaliţiei de guvernare o va susţine

Preşedintele nou ales Igor Dodon a anunţat că va susţine reforma administrației publice centrale, promovată de actuala coaliţie de guvernare. În urma acesteia, şapte ministere din cele 16 existente ar putea lipsi în viitoare structură a Guvernului.

„În 2006-2007, am fost co-preşedinte al comisiei guvernamentale de colaborare moldo-elveţiene. Ştiţi câte ministere sunt în această ţară? 4-5 ministere, într-o ţară unde numărul populaţiei e chiar mai mare decât al nostru. Suntem pentru reforma administraţiei centrale. Nu avem nevoie de un număr mare de funcţionari, lasă mai bine să meargă în sectorul real al economiei”,  a menţionat Igor Dodon la postul NTV.

Potrivit lui, nu e corect că „numărul populaţiei scade, dar cel al funcţionarilor creşte”. În urma reducerii numărului de funcţionari, va avea de câştigat doar economia ţării.

„Este corectă această reformă. Dacă salariul în domeniul bugetar e atât de mic, de ce aceşti funcţionari rămân să lucreze aici? Sunt pentru majorarea salariilor în domeniul bugetar, doar  că numărul acestor funcţionari să rămână mai mic. Lasă să se dezvolte economia”, a argumentat Igor Dodon.

La începutul lunii decembrie, portalul curentul.md a publicat un proiect privind noua structură a Executivului. Potrivit acestuia, viitorul Cabinet de Miniștri ar putea include doar nouă ministere. Ulterior, premierul Pavel Filip a confirmat această informaţie, dar a  precizat că în cazul dat este vorba doar de una din mai multe variante discutate la Guvern. Potrivit lui Pavel Filip, acum se caută formula optimă a structurii Guvernului.

Mai jos puteţi urmări varianta discutată.

  1.     Ministerul Economiei și Infrastructurii

Fuziune dintre Ministerele: Economiei, Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (componenta construcții), Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

  1.     Ministerul Sănătății și Afacerilor Sociale

Fuziune dintre Ministerele: Sănătății, Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Centrul Național de Management în Sănătate.

  1.     Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

Fuziune dintre Ministerele: Educației, Culturii, Tineretului și Sportului, Academia de Științe a R. Moldova (componenta cercetare), Agenția Turismului, Biroul Relații Interetnice.

4.    Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Fuziune dintre Ministerele: Agriculturii și Industriei Alimentare, Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (componenta regională), Mediului, Agenția Relații Funciare și Cadastru

moldova.org

0