591

Igor Dodon: Am solicitat ca ceremonia de învestitură să aibă loc sub cerul liber

Igor Dodon a declarat că a solicitat ca ceremonia de învestitură în funcţia de preşedinte, programată pentru  23 decembrie, să aibă loc „sub cerul liber şi în faţa întregului popor”.

Acesta a declarat la postul NTV că s-a adresat către „actuala guvernare” să urgenteze şi ceremonia de învestire a sa, dar că nu a putut influenţă această dată, pentru că ţine de  competenţa conducerii Parlamentului şi a Curţii Constituţionale.

Totodată, Igor Dodon a menţionat că a vorbit cu preşedintele Parlamentului şi cu premierul Filip şi le-a propus ca ceremonia să aibă loc nu în încăpere, ci afară, sub cerul liber, ca fiecare cetăţean, care doreşte, să aibă posibilitatea să asiste la aceasta.

„Am vorbit cu preşedintele Parlamentului, cu premierul şi le-am propus ca ceremonia să aibă loc nu în încăpere, ci afară sub cerul liber. Fiecare cetăţean, care ar vrea să asiste la ceremonie să aibă această posibilitate. Poporul a ales preşedintele şi preşedintele trebuie să depună jurământul în faţa poporului”, a spus Dodon.

El a menţionat că lui i s-a comunicat că este vorba de chestiuni de protocol şi de securitate, în ceea ce priveşte delegaţiile străine invitate la ceremonie. ”Mai vorbim şi joi. Dar poziţia mea rămâne fermă: ar fi corect ca această ceremonie să aibă loc sub cerul liber”, a adăugat el.

De notat că, miercuri, serviciul de presă al Parlamentului a anunţat că ceremonia de învestitură a lui Igor Dodon se va desfășura pe 23 decembrie, ora 13.00, la Palatul Republicii, unde va avea loc ședința solemnă comună a Parlamentului și a Curții Constituționale.

Decizia a fost adoptată de Biroul Permanent al Parlamentului.

Ceremonia de învestitură a preşedintelui Republicii Moldova se va transmite  în direct prin canalele de stat de televiziune, prin radio şi prin alte mijloace electronice de informare în masă.

Ceremonia de învestitură, potrivit legii, constă din şedinţa solemnă comună a Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, care va fi deschisă de preşedintele Parlamentului; citirea de către preşedintele Curţii Constituţionale a hotărârii Curţii Constituţionale privind validarea alegerilor pentru funcţia de preşedinte; depunerea jurământului  constituţional de către preşedintele ales al Republicii Moldova; înmânarea eşarfei prezidenţiale și discursul de învestitură al preşedintelui.

moldova.org

0