Cadou de Anul Nou! Tarifele la energie ar putea creşte cu 14-60%
De la 1 ianuarie 2017, tarifele de distribuţie şi furnizare a energiei electrice ar putea creşte semnificativ. De exemplu pentru serviciul de transport prin reţelele de 35-110 kV ar putea creşte cu circa 60%, arată date ale ANRE, anunță mold-street.com.
Anul 2017 ar putea aduce noi majorări de tarife la curentul electric. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat deja solicitarea de ajustare a tarifelor de distribuţie a energiei depusă de RED Union Fenosa şi de ajustare a tarifelor de furnizare depusă de întreprinderea Gas Natural Fenosa Furnizarea Energiei.
Astfel tarifele ar urma să crească în dependenţă de reţelele la care sunt conectate instalaţiile consumatorilor. E adevărat că la unele ar putea să scadă, dar aceasta nu schimbă radical situaţia.
Cel mai sensibil este ultimul tarif (consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV) - de la 192 la 219,3 bani pentru kWh) care ar urma să crească cu peste 14% şi care este aplicat în cazul populaţiei şi micilor agenţi economici.
Devieri financiare de 670 milioane lei
Companiile îşi argumentează solicitarea prin devierile financiare acumulate ca urmare a deciziilor ANRE din anul 2015 şi 2016, când tarifele au fost majorate, dar nu au acoperit toate costurile.
Astfel la tariful de distribuţie devierile se ridică la 320 de milioane lei, iar la cel de furnizare depăşesc 350 de milioane lei.
Un alt factor este deprecierea leului faţă de dolar, creşterea salariului minim pe economie şi inflaţia.
Cererea de ajustare a tarifelor nu este o surpriză şi vine şi după ce la începutul lunii iunie 2016, Ministerul Economiei și Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova au semnat aranjamentul pentru reglementarea recuperării devierilor tarifare, înregistrate ca urmare a neajustării tarifelor la energia electrică în perioada anilor 2012 – 2015.
Acest document a fost intermediat de Secretariatul Comunității Energetice.
În plus în iulie 2016 ANRE a aprobat hotărârea privind stabilirea mecanismului de recuperare a devierilor tarifare ale furnizorilor de energie electrică la tarife reglementate și ale operatorilor rețelelor electrice de distribuție. E vorba despre includerea în tarifele la energia electrică a unor costuri de circa 2,56 miliarde de lei.
Aşa că în scurt timp aceleaşi solicitări vor veni de la companiile statului: RED Nord, RED Nord-Vest şi FEE Nord.
unimedia.info