1124

Cruzimea faţă de animale se transformă în cruzime faţă de oameni, psiholog

cruzime fata de animale, psiholog
Cruzimea copiilor faţă de animale este un semn al lipsei de educaţie, iar la maturitate se transformă în cruzime faţă de oameni. De această părere este psihologul Zinaida Gribincea, care s-a expus într-o conferinţă de presă organizată de studenţii anului trei ai Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova, transmite IPN.

Zinaida Gribincea a menţionat că actele de violenţă faţă de animale ţin de factorii psihologici. Doar identificarea lor nu va ajuta la eliminarea fenomenului. Mai importantă este educaţia. Când o persoană, din întâmplare, accidentează un animal pe drum, să nu-l lase acolo să moară sau să fie călcat în continuare de alte automobile, ci să intervină, căci copiii, văzând indiferenţa adulţilor, devin mai puţin empatici şi consideră că aceasta este corect. De asemenea, psihologul recomandă părinţilor să nu lovească animalele, căci copiii repetă acest comportament, iar la maturitate devin violenţi şi în raport cu propriii lor părinţi. Comportamentul violent faţă de animale poate fi combătut prin educaţie şi autorităţile ar trebui să introducă această tematică în cursul de Educaţie civică la şcoală.

Valentina Dudnic, preşedinta Asociaţiei pentru protecţia animalelor „Alga”, a spus că activitatea societăţii civile nu este destulă pentru a combate actele de cruzime faţă de animale. Însă, chiar dacă ar activa o sută de asociaţii obşteşti, nu ar fi suficient pentru eliminarea fenomenului. E nevoie să se lucreze la nivel de societate. Asociaţia „Alga” organizează diferite evenimente pentru a prezenta animalele copiilor, a le arăta cum trebuie să se comporte cu ele, a le inspira sentimente de respect faţă de fiinţele vii. De asemenea, asociaţia Alga colectează fonduri pentru a steriliza animalele fără stăpân.

Ana Baţan, studentă la Facultatea de Jurnalism şi una dintre organizatorii conferinţei privind cruzimea faţă de animale, a remarcat că evenimentul a venit în contextul ultimelor informaţii privind actele de cruzime faţă de animale. Tânăra a amintit că recent pe internet a fost difuzat un filmuleţ unde un grup de adolescenţi  omorât un motănaş, lovindu-l cu pietre. Într-un alt caz, un câine a fost ars de viu şi apoi călcat de multiple ori cu motocicleta. La fel, un grup de copii au maltratat un motan până l-au omorât.

Potrivit organizatorilor conferinţei, deşi legislaţia Republicii Moldova prevede pedepse pentru actele de cruzime faţă de animale, organele de drept nu acţionează pentru a pedepsi făptaşii. Tinerii consideră că autorităţile ar trebui să înăsprească pedepsele, menţionând că în alte ţări amenzile pentru violenţa faţă de animale sunt mult mai mari, între 5 mii şi 8 mii de dolari, fiind prevăzute şi pedepse cu privarea de libertate. 

radiochisinau.md

0