Maia Sandu e sigură că acest lucru nu se va întâmpla în turul doi. Detalii aici!
În cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă”, Maia Sandu, liderul PAS, candidat la funcţia de Preşedinte al RM, a comentat faptul că mai mult de jumătate din alegători nu au participat la turul întâi al alegerilor prezidenţiale.
„Trebuie să ne întrebăm de ce aceşti oameni nu au venit la vot. Şi cred că o explicaţie este dezamăgirea faţă de clasa politică şi faţă de modul în care a fost guvernată Republica Moldova în toţi aceşti ani, dar şi obstrucţionarea votului de către autorităţi. Şi, în acest sens, noi am lansat mai multe apeluri către autorităţi, pentru ca să faciliteze votul studenţilor. Şi anume, să le permită să voteze în localitatea în care studiază, aşa cum s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2014. De asemenea, am solicitat autorităţilor să creeze condiţii mai bune de vot pentru concetăţenii noştri din afara ţării, din diaspora. Vom veni şi noi cu activităţi pentru a mobiliza oamenii la vot de aici, din ţară şi alte categorii. Ştim că, de obicei, în turul doi vin mai mulţi oameni la vot decât în primul tur. Şi suntem siguri că aceasta se va întâmpla şi acum”, a declarat ea.
Maia Sandu e sigură că autorităţile pot interveni în sensul mobilizării alegătorilor în turul doi. „Autorităţile şi, în special, Comisia Electorală Centrală poate să emită un act prin care să permită concetăţenilor noştri din afara ţării să poată vota cu actul de identitate, nu neapărat cu paşaportul. Şi aceeaşi Comisie Electorală Centrală poate să emită o decizie prin care să le permită studenţilor să voteze în localitatea în care studiază. Sunt acţiuni fezabile. Am consultat legea în acest sens”, a spus ea.
În acelaşi timp, Maia Sandu crede că „unii oameni nu au mers la vot, probabil, din cauza confuziei, au fost derutaţi de prezenţa candidaţilor interpuşi, retrageri pe ultima sută de metri, apeluri confuze din partea liderilor unor partide”. „Deci, toată această situaţie a creat derută şi o parte din oameni au stat acasă. Acum noi facem apel la toţi cetăţenii care vor ca în această ţară oamenii cinstiţi să trăiască corect, ca hoţii şi corupţii să fie sancţionaţi, ca banii care au fost de-a lungul timpului delapidaţi de la stat să fie returnaţi statului. Toţi aceşti oameni sunt aşteptaţi la vot. Şi eu sunt sigură că în turul doi vom avea o prezenţă mai mare”, a declarat liderul PAS.
tribuna.md