R. Moldova va avea parte de o reţea de comunicaţie de ultimă generaţie
Republica Moldova va beneficia de o reţea de comunicaţie de ultimă generaţie, ce urmează să interconecteze 24 de localităţi din sudul ţării, pe segmentul Chişinău-Giurgiuleşti şi Chişinău-Palanca, graţie proiectului „Cross border infrastructure”.
„Obiectivul principal constă în majorarea capacității de cooperare în zona transfrontalieră, precum și furnizarea serviciilor publice în zona eligibilă de pe teritoriul Republicii Moldova și România. Grupurile țintă sunt serviciile pentru situațiile se urgență, poliția, autoritățile publice locale, dar și populația”, a declarat Andrian Șova, directorul Serviciului Tehnologii Informaționale la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Citat de Mesager, Andrian Șova a menționat că cetăţenii vor avea un beneficiu indirect, direct nu vor putea să beneficieze de capacităţile de transport a magistralei, din motiv că vorbim de un canal de comunicaţii securizat, prin care o să circule datele cu caracter personal.
Potrivit lui, proiectul respectiv va avea un impact pozitiv în cooperarea autorităților publice din cele trei state şi va eficientiza considerabil intervenția în cazul unor calamități naturale sau situații de urgență.
Proiectul de infrastructură de comunicații transfrontalier România – Republica Moldova – Ucraina are un buget de peste cinci milioane de euro. În Moldova, acesta va fi implementat începând cu 1 ianuarie 2017.
hotnews.md