1405

Cercetătorii au descoperit modul în care creierul controlează apetitul

foame, creier
Cercetătorii coreeni au demonstrat modul în care creierul uman activează un sistem de autodistrugere atunci când nivelul de energie este scăzut pentru a regla apetitul.

Experţii de la Institutul de Ştiinţe şi Tehnologie  Daegu Gyeonghuk, din Coreea, au descoperit mecanismul din spatele enzimelor care controlează apetitul în funcţie de nivelul de glucoză din creier.

Pentru a controla epidemia obezităţii care se răspândeşte rapid în lume trebuie să cunoaştem modul în care apetitul este controlat şi influenţat de organism şi creier, scrie descopera.ro.

Pentru a menţine un echilibru al energiei, apetitul scade şi creşte în funcţie de aportul caloric. Cercetările anterioare au demonstrat că o parte a creierului numită hipotalamus simte nivelul de zahăr  (glucoză) şi de hormoni (leptină) din sânge, acesta utilizează semnalele pentru a regla cantitatea de hrană ingerată.

Profesorul Kim, împreună cu echipa sa, au descoperit că nivelul scăzut de glucoză activează producerea unei enzime din hipotalamus, numită proteina kinaza, activată de proteina adenozină monofosfatică, care schimbă proprietăţile proteinelor de dimensiuni mici, precum neuropeptidele.

Aşadar, pune în funcţiune un mecanism autodistructiv numit autofagie. procesul permite corpului să recicleze şi să degradeze materialul celular. Marea provocare a cercetătorilor a fost să descifreze sute de modele posibile de conexiune dintre creier şi organism. Aceştia au realizat numeroase experimente atât in-vitro, cât şi la şoareci, la care a fost analizat modul în care se schimba apetitul, greutatea şi structura creierului.

Folosind culturi de celule, experţii au reuşit să utilizeze agenţi farmacologici, pentru a verifica prezenţa enzimei în funcţie de nivelul glucozei. Prin injectarea şoarecilor cu lentivirusuri, experţii au reuşit să oprească enzima şi să prevină funcţiile pe care aceasta le activa.

unimedia.info

0