1192

Cine ar putea deveni președinte al Moldovei

presedinte, moldova
Până la alegerile prezidenţiale din Moldova a rămas mai puțin de o lună. Sociologii au început să prezinte date despre cine ar putea ocupa fotoliul de președinte în ţării.

Se pare că unioniștii și-au pierdut definitiv susţinătorii pe teritoriul Moldovei. Astfel, dacă duminica viitoare în țară ar avea loc alegeri prezidențiale directe, partidele care pledează pentru unirea republicii cu România nu ar avea nicio şansă în lupta pentru fotoliul de președinte al RM, potrivit sondajului realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Astfel, conform sondajului, principalul unionist al țării, liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu ar fi susținut de 1% dintre respondenți. Liderii altor formațiuni politice mici — președintele Partidului Dreapta, Ana Guțu, și liderul Partidului Național-Liberal din Moldova, Vitalia Pavlicenco — ar acumula împreună cu restul outsiderilor din top 6,5%.

Răspunzând la întrebarea ce candidat din lista prezentată vor susține la președinte, 29% dintre cei chestionați au declarat că sunt gata să voteze pentru liderul socialiștilor Igor Dodon. Fostul ministru al Educației, șeful Partidului "Acțiune și Solidaritate", Maia Sandu, ar fi votată de 13 la sută dintre cei chestionați, liderul partidului "Demnitate și Adevăr", Andrei Năstase — 11%, președintele Partidului Democrat Marian Lupu — de 10%, ex-premierul, șeful Partidului Popular European Iurie Leancă — 6%, pentru candidatul "Partidului Nostru", jurnalistul Dumitru Ciubașenco, ar vota 3%. Liderul acestei formațiuni Renato Usatâi nu poate participa în cursa pentru președinție pentru că nu a împlinit vârsta de 40 de ani.

Totodată, sondajul a arătat că 9% dintre respondenți nu au putut oferi un răspuns. Alte 8% nu ar participa la alegeri, iar 3% ar vota împotriva tuturor.

Sondajul sociologic a fost efectuat între 2 și 10 septembrie. La el au participat 1179 de respondenți cu vârsta de peste18 ani, din 77 de localități ale ţării. Marja de eroare este de 3 la sută. Alegerile directe ale președintelui Moldovei sunt programate pentru 30 octombrie. Acestea sunt primele alegeri generale ale şefului statului din 1996. Începând cu anul 2000, președintele a fost ales de Parlament în baza voturilor a trei cincimi din numărul deputaților. Însă la 4 martie curent, Curtea Constituțională a Moldovei a anulat modificările din 5 iulie 2000, operate în Legea Supremă a ţării. Astfel, a fost pus iarăşi în vigoare mecanismul anterior de alegere a președintelui — prin alegerea directă și generală de către popor. Campania preelectorală pentru alegerile prezidenţiale din Moldova a demarat la data de 31 august.

eurotv.md

0