1169

În Moldova vor fi aplicate normele Federației Ruse

norme rusesti, tiraspol
Liderul separatist de la Tiraspol Evgheni Șevciuk a semnat un decret privind „implementarea rezultatelor referendumului regional din 17 septembrie 2006”, un referendum, prin care în acel an, majoritatea locuitorilor regiunii ar fi ales vectorul pro-rusi. Șevciuk a motivat tărăgănarea de 10 ani a acestei decizii prin „neactualitatea aspirației pro-ruse la acel moment”.

„Ucazul nr.348” determină direcția strategică a politicii regionale interne și anume – ajustarea normelor legale regionale la standardele Federației Ruse. În politica regională externă – alinierea la Uniunea Eurasiatică.

Astfel, până la 1 noiembrie 2016, executivul și sistemul judecătoresc local urmează să-i prezinte lui Șevciuk un plan de implementare a decretului său. Din noiembrie 2016 orice act local care va fi adoptat neconform normelor ruse va fi considerat ca unul „contrar voinței locuitorilor regiunii și Federației Ruse”.

Acest pseudo-referendum nu a fost recunoscut de comunitatea internațională. Pe parcurs, mai mulți activiști locali au contestat scrutinul respectiv, care ar fi fost unul tendențios.

În 2006 a avut loc criza economică a regiunii. Chișinăul și Kievul au încercat să întrerupă contrabanda masivă a bunurilor prin frontiera necontrolată, iar Tiraspolul, pe acest fundal, a interpretat tentativa de restabilire a legalității în criză sau blocaj economic, aspecte ce au loc și în prezent.

Fiind manipulați de politica smirnovistă, populația locală a protestat cu mesaje anti-moldovenești. Așadar, rezultatele aşa-zisului referendum erau previzibile, chiar, dacă să admitem că au lipsit falsificările în masă.

Pe fonul sărăciei extreme și campaniei de dezinformare, locuitorii au dispus alegerea respectivă. Mai târziu, votanții s-au convins că Moscova nu a reacționat la euforia pro-rusă. Mesajul acestui referendum a fost adus de multiple ori pe masa negocierilor politice, iar acum, ceea ce nu este o informație nouă – devine obiectivul intern al regiunii, adică unificarea la standardele Federației Ruse.

„Chiar dacă, multe norme ale Rusiei sunt contrare principiilor fundamentale, totuși Rusia este subiect de drept european și internațional. Această situație ar însemna că Tiraspolul, adoptând samavolnic normele statului protector va accepta și legislația comunitară”, menționează Alexandru Zubco, jurist la Promo-LEX.

Expertul susține că euforia pro-rusă este parte a propagandei regionale, care s-a intensificat pe fundalul pretinsului scrutin din decembrie 2016, dar și a alegerilor pentru Duma de Stat.

Pretinșii candidați la administrarea regiunii încearcă prin orice metode să demonstreze Moscovei simpatia și fidelitatea pentru a obține bonusuri electorale. Mesajele pro-ruse la TV și panouri publicitare au împânzit regiunea.

Recent, Tiraspolul a introdus pedeapsă penală pentru critici în adresa ofițerilor ruși dislocați în regiune, sancțiune, care de fapt are scopul de intimidare și impunere a unei opinii dictatoriale. Acțiunile militare bilaterale, politice și economice din ultima perioadă de timp arată la continuitatea susținerii și încurajării administrației de facto, aspecte negate de Federația Rusă la nivel internațional.

moldova.org

0