1685

Schema „miliardul dispărut” realizată cu succes şi în Ucraina

ucraina, privatbank
Departamentul de Investigaţii al Procuraturii Generale din Ucraina efectuează investigaţii premergătoare unui proces penal iniţiat pe 13 noiembrie 2014, pe faptul preluării de către conducerea Privatbank a unor sume deosebit de mari din cadrul banilor acordaţi drept refinanţare de către Banca Naţională a Ucrainei (BNU), scrie mold-street.com.

Banii din rezerva Băncii Naţionale scoşi în off-shore.

Potrivit publicaţiei Evropeiskaia Pravda, acest lucru este precizat în decizia din 29 iulie 2016, a judecătoriei Pecersk din Kiev.

Din decizia instanţei rezultă că anchetatorii au constatat că în anul 2014, funcţionarii Privatbank abuzând de posturile au intrat în posesia a circa 19 miliarde de hrivne, mijloace financiare acordate de Banca Naţională pentru refinanţarea Privatbank.

Schema este una clasică şi foarte asemănătoare cu cea realizată în noiembrie 2014 în Republica Moldova, când Guvernul a emis garanţia, iar Banca Naţională a alocat circa 14 miliarde de lei, dispăruţi în frauda bancară de la cele trei bănci din Moldova.

Astfel oficialii Privatbank, au acordat la 42 de întreprinderi din Ucraina, controlate tot de ei, credite în mărime de la 18 la 73 de milioane de dolari. Drept gaj urma să depusă marfa care trebuia să fie procurată pe banii împrumutaţi. Cele 42 de firme la rândul lor au transferat toţi banii în avans pe conturile deţinute la subsidiara din Cipru a Privatbank, de către şase firme nerezidente, care ar fi urmat să livreze marfa. E vorba de firmele Teamtrend Limited, Trade Point Agro Limited, Collyer Limited, ROSSYAN INVESTIRE CORP, ZAO UKRTRANSITSERVICE LTD, MILBERT VENTURES INC, care însă aşa-şi nu au livrat marfa.

„Prin urmare conducerea Privatbank nu şi-a îndeplinit obligaţiile pentru a asigura eventualele pierderi datorate neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a condiţiilor contractelor de împrumut", se arată în hotărârea instanţei. 

Privatbank: Informaţia nu corespunde realităţii

Într-un comentariu pentru portalul Finbalance, Privatbank susţine că informaţia nu corespunde realităţii, iar cei care o difuzează ar fi nişte neprofesionişti.

„Într-o situaţie de criză politică şi război în estul Ucrainei, lichiditatea băncii s-a deteriorat în mod natural, a existat un deficit semnificativ de fonduri în conturile corespondente asociate cu o reducere a volumului de bani pe conturile persoanelor fizice şi a celor corporative pe care Privatbank a fost în stare pe deplin să le compenseze datorită resurselor proprii şi a celor furnizate de către Banca Naţională a Ucrainei prin refinanţare. Conform datelor publicate de BNU mijloacele acordate pentru refinanţare au fost suficiente pentru a achita doar 0,38 hrivne din fiecare hrivnă retrasă din depozitele de la bancă. Altfel spus resurse financiare pentru a fi scoase nici nu existau", susţine Privatbank.

Amintim că Raportul companiei americane Kroll arată că suma de 13,7 miliarde de lei, scoasă din cele trei bănci moldoveneşti a trecut prin conturile a cinci firme off-shore de la Privatbank din Riga, Letonia.

„Toate cele cinci companii off-shore au primit fondurile de împrumut de la companiile Grupului Shor în conturile de la banca letonă, Privatbank. Codul Swift pentru conturile beneficiare, PRTTLV2XXX este sediul Privatbank din Riga, Letonia", se precizează în raportul Kroll.

privatbank, furt

ucraina, privatbank

Privatbank din Riga este o subsidiară a grupului bancar Privatbank din Ucraina, controlat de miliardarii Igor Kolomoiski şi Ghennadi Bogoliubov, care ocupă locurile trei şi patru în ultimul clasament al celor mai bogaţi oameni de afaceri din Ucraina, alcătuit de revista Forbes.

Potrivit paginii WEB, Privatbank este liderul pieţei bancare din Ucraina şi una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est şi ocupă locul 9 în clasamentul regional.

jurnal.md

0