Rusia într-un studiu sociologic: 19% dintre ruși ar vrea să emigreze
Un interviu cu Lev Gudkov, directorul Centrului Levada, despre tendințele crescînde migraționiste din Rusia și motivele lor.
Fiecare al cincilea locuitor al Rusiei s-a gândit în ultimul an la emigrare. La această concluzie au ajuns sociologii Centrului sociologic al lui Iuri Levada care au analizat stările de spirit migraționale ale rușilor. Către mai 2016, 19% dintre cetățenii Federaţiei Ruse ar fi vrut să-și mute domiciliul permanent în afara frontierelor fostei URSS. În martie 2015 un răspuns afirmativ la această întrebare l-au dat 12%. Iar 75% dintre ruși au declarat că nu vor să plece din țară, în timp ce 6% au evitat să răspundă la această întrebare.
Printre cauzele care îi fac pe cetățenii Federaţiei Ruse să se gândească la plecare sunt menționate următoarele: condițiile mai bune de viață din străinătate, instabilitatea situației economicei din Rusia, dorința de a asigura copiilor un viitor mai sigur, lipsa în Rusia a protecției împotriva abuzurilor din partea puterii și a birocraților, posibilitatea de a avea acces în străinătate la servicii mai calitative de sănătate și altele.
Acest sondaj, precizează directorul Centrului Levada, Lev Gudkov, reflectă mai degrabă stările de spirit din societate, decât decizia fermă de a pleca. Doar un singur procent din cei chestionați au declarat sociologilor că au decis ferm să plece sau se află la etapa perfectării actelor. Cu toate acestea, spune Lev Gudkov, numărul de persoane care vor să părăsească Rusia va crește, la fel cum se întâmplă de fiecare dată în timpul crizelor. Precedentul vârf al stărilor de spirit emigraționiste în Rusia a fost în primăvara anului 2011 – atunci peste 20% din populație declara că vrea să plece din țară.
Ce îi determină pe oameni să-și dorească plecarea din Federaţia Rusă și care este portretul emigrantului rus – într-un interviu pe care Lev Gudkov l-a oferit colegilor de la Radio Svoboda.
timpul.md