3294

Pâinea cu maia. Beneficiile miraculoase ale acestui produs

Egiptenii au plămădit pâinea pentru prima dată în jurul anului 2300 Î.Hr. Ei au observat că făina cu apă făcea după mai multe zile bule și se expanda, iar adăugată unui aluat nedospit rezulta o pâine dulce și deschisă la culoare. Procedeul a fost baza brutăriei occidentale până la începutul sec. XX, când a apărut pâinea cu drojdie comercială.

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Maiaua este un produs din făină și apă supus unui proces îndelungat de fermentare care are loc datorită bacteriilor numite  Lactobacillus. Ele consumă zahăr și formează gaze de dioxid de hidrogen și carbon. Maiaua este foarte saracă în drojdie, spre deosebire de drojdia comercială. Astfel, timpul necesar dospirii este mult mai lung. Gustul pâinii cu maia este ușor acru si are o aromă specifică datorită prezenței acizilor lactici și acetici produși de lactobacili.

Conform paginii cheeseslave.com — fermentarea naturală a aluatului cu maia are o mulțime de avantaje pentru sănătate, spre deosebire de ”pâinea comercială”, la producerea căreia se folosește prea multă drojdie.

Glutenul, tolerat mai ușor de organism

Glutenul, responsabil pentru probleme de absorbție precară, afecțiuni autoimune, artrite, diabet zaharat, etc.,  prezent în făină este sănătos pentru consum doar atunci când este fermentat în mod corespunzător, altfel el devine unul din cele mai alergene produse pe care le consumăm. O făină fermentată corect conține 18 aminoacizi, carbohidrați complecși, care constituie o sursă de energie foarte eficientă, dar și vitamine precum B, fier, zinc, seleniu și magneziu într-o proporție optimă pentru a fi asimilate.

Pentru o absorbție mai bună a mineralelor este necesară neutralizarea acidului fitic

În timpul dospirii pâinii cu maia, tărâța din faină este spartă, eliberând nutriment în aluat. Pentru a permite mineralelor concentrate spre exteriorul bobului să fie absorbite de organism, acidul fitic din grâu are nevoie sa fie neutralizat in proporție de 90%. S-a observat că acidul fitic poate fi neutralizat prin acțiunea naturală a bacteriilor și într-o masură mai mică prin coacere. În procesul de dospire cu maia, se elimină tot acidul fitic, pe când în pâinea cu drojdie comercială, rămâne 90% din el.

Benefică pentru flora intestinală
Pâinea dospită natural, recrează treptat populația de bacterii digestive din tractul intestinal rezultând  într-o îmbunătăţire a digestiei și eliminării. Tot bacteriile conţinute de maia opresc dezvoltarea candidei, în vreme ce drojdia comercială o favorizează.

În aluatul dospit cu maia, carbohidrații complecși sunt sparți în zaharuri mai simple și mai ușor digerabile, iar proteinele sunt descompuse în aminoacizi.

Mark Sircus, membru al International Medical Veritas Association, subliniază faptul că fermentarea îmbunătățește proprietățile amidonului: pâinea cu maia are un indice glicemic de 68, pe când cea uzuală are indicele 100, astfel ea fiind mai puțin nocivă pentru persoanele diabetice.

Pe cînd pâinea cu drojdie comercială începe să se altereze după ce a fost scoasă din cuptor, pâinea cu maia continuă pentru câteva zile să se îmbunătățească nutritiv, deoarece drojdia naturală din interiorul ei încă mai lucrează.

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik.

0