7968

Voronin, despre condamnarea lui Filat. Ce a declarat politicianul

filat, voronin
Liderul PCRM, Vladimir Voronin susține că nu este foarte bucuros că fostul premier Vlad Filat a fost condamnat: „Cu ce să se mândrească Moldova? Că punem prim-miniștri la pușcărie? Toată presa internațională a scris despre asta, consider că este un „pozor” pentru Moldova”, a spus fostul președinte în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

Întrebat de către moderator ce crede el despre faptul că dosarul pe numele lui Vlad Filat ar fi fost inițiat la comanda lui Vlad Plahotniuc, liderul comuniștilor a spus că nu poate să pună la îndoială veridicitatea procesului fiindcă nu are argumente: „Plahotniuc nu putea să-l impună să ia mită de 250 de milioane”, a opinat Vladimir Voronin. 

Acesta s-a arătat rezervat atunci când moderatorul emisiunii l-a rugat să comenteze arestul lui Ilan Shor: „Nu se cunoaște cine a inventat acest dosar și în legătură cu ce. Am ridicat și în Parlament această întrebare însă și Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție motivează că nu pot să ne explice ce se face în jurul furtului miliardului fiindcă ancheta este în derulare”, a spus deputatul comunist.

Vladimir Voronin a mai menționat în cadrul emisiunii că foștii premieri Iurie Leancă și Chiril Gaburi de asemenea vor răspunde pentru frauda bancară: „Ei nu au avut dreptul să semneze acel document. După ce Gaburici a semnat acea hotărâre eu l-am invitat și i-am spus că a făcut o prostie. I-am zis, „o să vină timpul și o să răspunzi pentru ea”, a declarat Voronin.

Ce ține de Iurie Leancă, fostul președinte al țării a spus că prin faptul că acesta va răspunde pentru furtul miliardului nu are în vedere neapărat că o să facă pușcărie, dar poate Iurie Leancă are vreo rezervă financiară și contribuie la întoarcerea banilor furați.

Totodată Vladimir Voronin a spus că fracțiunea pe care o conduce nu va vota ca întoarcerea miliardului furat să fie pusă pe seama cetățenilor. 

Menționăm că Vlad Filat a fost reținut în luna octombrie 2015, fiind cercetat penal pentru corupție și trafic de influență. El este bănuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la Ilan Shor, care în prezent se află în arest preventiv pentru 30 de zile, mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

realitatea.md

1