4065

Se întâmplă în Moldova! S-au pomenit fără apartamente, după ce acestea fuseseră deja vândute

chisinau, apartamente
S-au pomenit fără apartamente, după ce acestea fuseseră deja vândute de două-trei ori. Este vorba despre victimele escrocilor imobiliari, care ajung pe drumuri după ce locuinţele le sunt înstrăinate în baza unor documente false.

Chiar dacă sunt intentate procese de judecată, puţini dintre adevăraţii proprietari îşi mai trec pragul casei, iar vinovaţii aşa şi nu sunt pedepsiţi. Urmăriţi un reportaj despre acest subiect realizat de colegii noştri de la Moldova, Ţară de Minune.

Soţii Cebotarev au aflat că nu mai sunt proprietarii apartamentului lor cu trei camere pe când erau la muncă în Grecia. Îşi lăsase locuinţa în grija unor chiriaşi. Au rămas fără grai când cei de la Oficiul Cadastral le-au spus că apartamentul a fost vândut de trei ori doar în câteva luni.

Apartamentul i-a revenit celui de-al treilea cumpărător. Aşa a decis instanţa. Totul a început de la o tranzacție autentificată notarial cu un buletin de identitate fals.

"Aceasta este copia buletinului de identitate al soţului meu, iar acesta este documentul falsificat cu fotografia escrocului pe care anchetatorii până acum nu pot sau nu vor să-l găsească", spune o victimă a escrocilor imobiliari, Nina Cebotarev.

"Până la moment în acest caz nu a fost stabilită o persoană care poate fi pusă sub învinuire. Urmărirea penală la moment este suspendată”, spune ofiţerul superior al secţiei Urmărire penală al Inspectoratului de Poliţie Botanica, Victor Godonoagă.

Am încercat să aflăm dacă au existat motive întemeiate de suspendare a cauzei penale.

"Este un buletin aparent fals vizual, deoarece lipsește holograma care trebuie să fie aplicată”, explică ofiţerul superior al secţiei Urmărire penală al Inspectoratului de Poliţie Botanica.

Iar pentru ca escrocii să aibă mână liberă la vândut locuinţa, de la Întreprinderea de Stat Cadastru şi de la Direcția de Fonduri de locuinţe au fost eliberate certificate care ar demonstra că apartamentul a fost privatizat doar de o singură persoană, nu de trei. 

"Toate astea s-au pornit de la Cadastru. Am văzut cazul în faţă, mi s-a adus extrasul, extrasul de la BTI pe o persoană , tăt pe o persoană. Eu nu puteam ridica originalul, tot cum trebuie, eu nu puteam ridica materialul din arhivă. Cel care a semnat, acela a şi făcut”, spune consilierul directorului Întreprinderii de Stat "Registru” Eugeniu Ursu.

Acum pe rol se află un alt dosar civil în care soţii Cebotarev cer despăgubiri din partea statului.

Recent, prima instanţă le-a refuzat acest lucru. Cazul e cu recurs la Curtea de Apel.

Iată părerea unui fost funcţionar, care afirmă că ştie ce se ascunde în spatele acestui caz.

"Acești oameni au pierdut apartamentul din cauza unei scheme corupte care a fost iniţiată de angajați ai diferitor instituţii de stat. Acești oameni trebuie să fie despăgubiţi”, a spus un angajat al Direcţiei Privatizarea Fondului de Locuinţe, Vasile Ursu.

În ultimii ani, în capcana escrocilor imobiliari au căzut zeci de oameni.

publika.md

0