7477

Caricaturi cu Chirtoacă, Timofti și Plahotniuc, afișate într-o stație de troleibuz

caricaturi, chirtoaca
Cu cât un personaj are mai multă putere, cu atât el se transformă într-o caricatură, iar artistul Alex Buretz știe cel mai bine acest lucru. Tânărul nu se ferește să caricaturizeze persoane publice precum Dorin Chirtoacă, Nicolae Timofti sau Vlad Plahotniuc și să ridiculizeze realitatea din Republica Moldova prin intermediul schițelor sale haioase și, adesea, dure.

S-ar părea că în Republica Moldova este foarte simplu să faci caricaturi, întrucât inspirația te lovește la fiecare pas. „Mă uit la televizor, pe stradă… Departe nu trebuie să caut”, ne destăinuie caricaturistul moldovean Alex Buretz, care și-a afișat lucrările la Centrul expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău.

Caricaturi afișate într-o stație de troleibuz

Cele peste 70 de caricaturi amplifică într-un mod aproape grotesc situația social-politică din Republica Moldova și satirizează anumite personaje politice prin exagerarea trăsăturilor de caracter ale acestora. Alex spune că nu are un personaj preferat pe care să-l „exploateze” în lucrările sale, dar recunoaște că „băiatul cu ochelari” apare ceva mai des în creațiile pe care le semnează.

Alex a ales să-și prezinte lucrările prin intermediul unei instalații ce prezintă o stație de troleibuz, pe care a reprodus-o în totalitate. Nu lipsesc cojile de semințe, anunțurile de toate tipurile și nici măcar afișele electorale învechite, care se mai păstrează de vara trecută. „O stație de troleibuz este ceva ce vedem peste tot, în fiecare zi, dar nu într-o galerie de artă. Am vrut să public caricaturile mele într-o instalație care să fie, cumva, separată de restul sălii”, își motivează Alex decizia.
caricaturi, statie
chirtoaca, caricaturi
Temele abordate

Caricaturistul abordează subiecte social-politice în creația sa, precum educația copiilor, comportamentul tinerilor, mass-media, activitatea politicienilor, modul în care moldovenii percep valorile naționale, discursurile personajelor publice, relațiile amoroase, dar și viața băieților „de la Ciocana”.

Cele 70 de caricaturi au fost realizate pe parcursul unui an. „Mai întâi apare ideea, apoi pe parcurs se încheagă imaginea, se face schița, mai târziu se realizează conturul precis al desenului și se colorează. Textele personajelor caricaturizate, de asemenea, îmi aparțin. Înainte să le scriu mă mai consult cu prietenii”, spune tânărul.
chirtoaca, caricaturi
Alex Buretz s-a făcut remarcat rapid prin talentul său și a câștigat simpatia internauților. Tânărul este de fapt absolvent al Universității Agrare și a decis să facă o a doua facultate în domeniul artelor. Astfel, instalația ce poate fi văzută la centrul expozițional „Constantin Brâncuși” reprezintă de fapt susținerea tezei sale de licență.

moldnova.eu

11