2805

Voronin le plânge de milă moldovenilor, dar aruncă milioane pe „avioane”

avione, voronin
Faptul că președintele comuniștilor, Vladimir Voronin, este un înflăcărat amator de călătorii cu avioane private nu mai este un secret pentru nimeni. Ne miră, însă, tupeul cu care politicianul sfidează noțiunile: ”declarație pe venit”, ”bugetar” sau cea de ”pensionar”. Din informațiile obținute de redacția Deschide.MD, îl aflăm pe Voronin pasagerul a cel puțin 10 zece zboruri private doar pe parcursul anului 2015, plimbări pentru care comunistul a plătit cam de 10 ori mai mulți bani decât ar fi primit în decursul aceluiași an din salariul de parlamentar, pensie, indemnizație și dobânzi de la depuneri bancare. 

Liderul PCRM și soția sa Taisia, și-au asigurat vacanțe de lux în fiecare anotimp. De exemplu, Crăciunul l-au întâlnit în frumosul oraș austriac - Innsburg, iar călătoria tur-retur a fost asigurată de avionul lui Ilan Shor (Compania Air Klassika, potrivit site-ului specializat planespotters.net). Cu aceeași aeronavă, Voronin a zburat două luni mai târziu în stațiunea sa preferată - Karlovy Vary unde s-a odihnit preț de 12 zile. De acolo însă a revenit cu un alt avion privat despre care planespotters.net nu ne spune prea multe. Vorbim despre Karlovy Vary că ar fi locul ”preferat” de odihnă al familiei Voronin pentru că în aceeași  regiune îl aflăm pe liderul PCRM și la începutul lunii august. În aprilie, comunistul face un tur Elat-Chișinău-Belgrade cu un avion al companiei sârbe Prince Aviation. Peste nici 10 zile, Voronin solicită din nou avionul lui Shor, însă de data aceasta pentru a merge la Baku, cel mai probabil în vizita la nepoata sa Ecaterina, căsătorită acolo în toamna lui 2014. Politicianul a profitat și de vacanța parlamentară pentru a-și asigura o odihnă ca la carte. De Ziua Indepenței, Voronin pleacă în orașul italian Trieste, iar zborul tur-retur a fost asigurat de un alt avion privat.
avione, voronin
Dacă ne referim la prețul unui zbor charter cu un avion privat, site-urile de știri îl estimează la suma de 15-20 de mii euro, în funcție de distanță. Noi am încercat să aflăm mai mult de la Secretarul de Stat, Oleg Tofilat care ne-a explicat că de obicei prețul unui zbor se calculează după formula:

”Distanța zborului  se împărțește la 800, iar rezultatul se înmulțește cu circa 5000$ pe oră. Rezultatul reprezintă prețul zborului cu o eroare de  +/- 20%, în funcție de companie și clasa avionului”. 

Pentru a evita cifre incorecte sau exagerate, am decis să operăm cu o sumă minimă pe care ar fi cheltuit-o Vladimir Voronin doar pe aceste zboruri: Înmulțind 15 mii de euro cu 10, obținem o sumă de cam 150 de mii de euro, echivalentul 3,3 milioane de lei.

Or, în continuare din declarația de venit a liderului PCRM, obținută cu mult chin de la Comisia Națională de Integritate, aflăm că 2015 a fost unul dintre cei mai săraci ani de când Voronin se află în opoziție. Politicianul a adunat ”în batista” lui de deputat și pensionar nu mai mult de 380 de mii de lei.

Un simplu calcul matematic ne arată că banii cheltuiți de Voronin doar pe zboruri private sunt de aproximativ 10 ori mai mulți decât veniturile sale pe un an întreg. Unde mai pui, banii cheltuiți pe cazare și alte servicii de care a beneficiat politicianul în aceste vacanțe.  

De unde a avut Vladimir Voronin atâţia bani, n-am putut afla pentru acesta ne-a amenințat cu judecata. Firesc ar fi să se lămurească măcar instituţiile responsabile ale statului. Mai interesant este să urmărim ceea ce ne spune liderul PCRM despre situaţia din ţară, despre sărăcie, despre cât de rău este în Europa, despre corupţie, despre oamenii care mor de foame în Moldova. Dacă pui aceste declaraţii politice în faţa celor peste 3 milioane de lei cheltuite de Voronin pe avioane ai un tablou de un contrast şocant, unul care arată că un politician din Moldova, care toată viaţa a lucrat la stat, poate să cheltuie uşor milioane doar pe lux şi distracţie, fără ca vreo instituţie să-l întrebe de unde are banii respectivi. Şi, atenţie, nu vorbim de un politician care a venit în politică din business, ci de unul care a trăit toată viaţa din salariul de funcţionar şi demnitar al statului.

Mai mult decât atât, Voronin nici măcar nu a avut bunul simț să-și ia concedii private atunci când a plecat în vacanțele despre care vorbim mai sus. Potrivit unui răspuns oferit de Secretariatul Parlamentului, deputatul nu și-a luat niciun concediu privat sau medical pe parcursul anului 2015. Descriind concluziile în cuvinte mai simple, asta însemna că în timp ce sărăcia scoatea în stradă mii de oameni la proteste, Voronin se odihnea în orașe de lux inclusiv pe banii plătiți de fiecare dintre noi - contribuabilii moldoveni. 

Am încercat să admitem și varianta că poate au fost niște zboruri achitate de altcvineva, sau făcute cadou, dar atunci când i-am adresat întrebările respective, Vladimir Voronin ne-a amenințat cu judecata:

”Nu voi comenta ceea ce mă întrebați. Mai mult decât atât, am vorbit cu juriștii și am decis să vă acționăm în judecată pentru informații calomnioase despre mine. Ceea ce spuneți (n.r. faptul că a beneficiat de 10 zboruri private) nu corespunde adevărului și nu poate fi demonstrat”, ne-a declarat Vladimir Voronin prin vocea Alinei Palii, jurist PCRM.

Pomeniți în fața unei uși închise în nas, am bătut la alta: Ilan Shor - proprietarul avionului cu care Voronin a preferat să se plimbe cel mai mult (5 zboruri). De la el ne-am pomenit însă cu un răspuns negativ-laconic.

”Eu nu duc contul zborurilor pe care le administrează compania și cu atât mai mult - nu mă ocup de taxe. Acolo este manager, vorbiți cu el. Dacă mă întrebați și de relația cu Vladimir Voronin, vă spun că eu am relații bune şi îi respect pe multi oameni de afaceri si politicieni", ne-a declarat Ilan Shor.

Am încercat să ascultăm de îndemnurile lui Shor însă n-am putut da de niciun manager de la Klassika Air care să ne ofere detalii despre taxele achitate de Voronin pentru cele 5 zboruri. Cert este faptul că și în cazul unor asemenea ”cadouri”, Vladimir Voronin ar fi trebuit să le declare. Cel puțin asta ne spune vicepreședintele CNI, Victor Strătilă care face trimitere la Regulamentul cu privire la evidenţa cadourilor simbolice, a celor oferite din politeţe sau cu prilejul anumitor acţiuni de protocol.

Amintim că o altă investigație publicată acum doi ani de site-ul moldova24.info, arăta că doar în perioada în care Voronin şi PCRM se află în opoziţie, 2010-2014, acesta a plătit minim 590 de mii de euro pentru zborurile private, adică peste o jumătate de milion de euro sau aproximativ 11 milioane de lei. Doar în anul 2013, pentru zborurile liderului PCRM s-au achitat peste 200 de mii de euro. În ceea ce priveşte locurile în care a zburat Voronin în aceşti ani, acestea sunt destinații alese precum staţiunea austriacă Innsburck, staţiunea din Cehia – Karlovy-Vary, orașul slovean Maribor, capitala turcă Antalya, capitala greacă Atena, dar şi alte oraşe importante din Europa, cum ar fi Munchen, Strabourg sau Genova.

La câteva zile după apariția investigației, Voronin a folosit din nou avionul privat a lui Ilan Shor pentru a merge la Moscova să felicite pe cineva cu ocazia zilei de naștere. La revenirea în țară, acesta nu a negat existența zborurilor respective, dar a spus că avioanele îi sunt puse la dispoziție de către persoane, care îl ajută "în diferite probleme".

Mai mult, serch-le elementare pe googe ne  spun că Voronin își continuă tradiția zborurilor de lux și în prezent. La jumătatea lui ianuarie, curent comunistul ar fi revenit la Chișinău după ce s-a odihnit câteva zile în celebra stațiune cehă Karlovy Vary. Și nu oricum. Vladimir Voronin ar fi ajuns la Chișinău cu aceelași avion privat al companiei care aparține oficial lui Ilan Shor.

deschide.md

0