Ce au decis miniştrii de Externe ai UE legat de NATO şi Rep. Moldova
Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene şi-au reafirmat sprijinul pentru NATO în consolidarea securităţii pe flancul estic al Europei, în state alfate pe linia fierbinte a neo-ţarismul Rusiei, precum Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.
Reuniţi la sediul Alianţei Nord-Atlantice, şefii de diplomaţie din UE au spus că vor sprijini eforturile NATO în relaţia cu partenerii din sudul şi din estul Europei şi au discutat despre cum trebuie abordată politica de extindere a umbrelei de securitate. Pe lista discuţiilor, la capitolul consolidării capacităţilor de apărare în imediata arie de acţiune revizionistă a Kremlinului în spaţiul ex-sovietic, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au ţinut capul de afiş.
Rolul Republicii Moldova pe flancul estic este una dintre provocările majore cu care se confruntă NATO în prezent, a afirmat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
Situaţia unică în care se află NATO în istoria sa de după Războiul Rece este că, acum, trebuie să facă „două lucruri în acelaşi timp”, a declarat miercuri, 18 mai, Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă.
În Europa, NATO trebuie să furnizeze apărare colectivă şi, în acelaşi timp, trebuie să ţină piept instabilităţii şi ameninţărilor unor organizaţii teroriste precum ISIS. „Este pentru prima oară în istoria NATO când trebuie să ne concentrăm pe două sarcini în acelaşi timp. Acesta este motivul pentru care implementăm acum cea mai mare adaptare a NATO de la sfârşitul Războiului Rece încoace”, a precizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.
„Avem o abordare de 360 de grade şi apărarea colectivă vizează, de asemenea, şi ameninţările care vin din sud. Turcia, de exemplu. Turcia este atacată în mod regulat de la sud, din Siria. Deci, trebuie să înţelegem că apărarea colectivă are de-a face şi cu sudul şi stabilizarea situaţiei are de-a face şi cu estul, unde lucrăm cu state precum Republica Moldova sau Ucraina”, a adăugat Jens Stoltenberg.
timpul.md