Cioclea despre întâlnirea lui Plahotniuc cu FMI: „Această vizită nu înlocuiește dialogul BNM cu fondul”
După prezentarea raportului asupra inflației, Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, s-a referit și la dialogul băncii cu FMI. În context, Cioclea a spus că nu era la curent cu intenția omului de afaceri Vlad Plahotniuc de a avea o întrevedere cu directorul executiv FMI, dar a afirmat că aceasta nu va substitui relația pe care o are BNM cu fondul monetar.
„Eu n-am știu că domnul Plahotniuc se va vedea cu FMI la Washington. Eu cred că cu cât mai multă claritate a intențiilor există, cu atât mai bine. Dacă domnul Plahotniuc ca secretar general - sau nu am înceles ce titlu are - declară că majoritatea parlamentară va susține reformele, e un mesaj mai bun decât dacă spune că nu le susține”, a declarat Cioclea.
Guvernatorul a menționat că BNM și FMI au o relație instituțională, chiar tehnocratică. „Lucrăm cu toți reprezentanții, iar canalul este direct la BNM, nu există persoane care intervin. Eu văd vizita asta ca o vizită suplimentară, dar nu schimbă sau înlocuiește dialogul nostru cu FMI. Și, apropo, BNM este indepenedentă, avem propriul nostru program de reformare. Nu pot decât să mă bucur dacă majoritatea politică confirmă susținerea acestor reforme. Dacă aș fi în locul vostru, aș încerca să fiu mai mult pozitiv, decât suspicios”, li s-a adresat jurnaliștilor Cioclea.
Amintim că ieri Vlad Plahotniuc s-a întâlnit, în contextul vizitei sale la Consiliul Atlantic, cu directorul executiv al FMI. Într-un comunicat PD era menționat că s-a discutat și despre eventualitatea unui nou acord cu Fondul Monetar.
agora.md