Moldova a învins apropiații lui Platon la Paris într-un dosar de jumătate de miliard
Marți, 12 februarie, în ședința deliberativă, cererea depusă de Ministerul Justiției pe cazul Republica Moldova versus firma „Komstroy” (ex-Energoalians), a fost admisă de către Curtea de Apel din Paris (Franța), prin care a fost recunoscută drept ilegală sentința arbitrală adoptată pe 25 octombrie 2013 și contestată de autoritățile din țara noastră.
Conform hotărârii finale, s-a constatat că instanța de arbitraj ad-hoc, convocată anterior în capitala franceză, nu era în drept să adopte decizia în cauză, iar la soluționarea litigiului s-au comis grave încălcări.
Astfel, după decizia Curții de Apel din Paris, în urma acțiunilor procesuale întreprinse, vor fi deblocate inclusiv conturilor întreprinderii de stat „MoldATSA”, responsabilă de dirijarea avioanelor ce survolează spaţiul aerian al Moldovei. De aproape un an, toţi banii pe care îi încasa compania erau blocaţi pe un cont special în Belgia, la cererea firmei „Komstroy” din Ucraina, succesoarea de drept a „Energoalians”.
Amintim că, procesele judiciare au avut o durată excesivă, fiind declanșare în 2010, de către compania ucraineană „Energoalians” contra Republicii Moldova. Bugetul ţării era amenințat să piardă aproximativ 593 milioane lei, bani pretinși pentru investițiile efectuate, procentele la acestea, cât și 540 mii de dolari – cheltuieli pentru serviciile de avocați și onorarii pentru instanța de arbitraj. Sumele invocate nu vor mai fi achitate reclamantului de către statul nostru.
ZdG menționează că firma „Komstroy”, cu care s-a judecat R. Moldova îi are în calitate de fondatori pe Dmitri Sarnaţki şi firma ucraineană „Avtosila”. Sarnaţchi a fost, la rându-i, partener de afaceri cu ucraineanul Vitali Podvişevskii la compania Transbud. Tot Podvişevskii deţine, în acte, 50% din SRL „Avtosila”, doar că din Rusia, dar şi cooperativa „Evans” din Ucraina, care are acelaşi număr de telefon cu cel al firmei „Jet Business Limited”, companie din Ucraina, fondată de Veaceslav Platon. Acelaşi număr de telefon este utilizat şi într-un anunţ plasat pe site-urile ucrainene de specialitate, prin care se vinde un automobil de lux, Land Rover, cu aproape 50 mii de euro. Vitali Podvişevskii este şi unul dintre acţionarii ucraineni ai Moldindconbank, instituţie financiară din R. Moldova, cu 4,33%, fiind partener cu acelaşi Platon.
La un moment dat, în acest litigiu, autoritățile R. Moldova au fost apărate și de Mikhaylo Gonciaruk, un avocat ucrainean care a fost șef la compania ASITO, afiliată și ea lui Veaceslav Platon. Acesta a negat însă în repetate rânduri legăturile cu firmele și persoanele implicat în proces, deși a recunoscut că-l cunoaște pe Vitalii Podvişevskii. „Îl cunosc, dar foarte puţin. Doar ne-am salutat de câteva ori”, declara Platon, pentru ZdG.
zdg.md