1324

RISE: Afacerea lui A.Stati jonglează cu peste 50 de companii offshore

offshore, stati
Familia Stati a jonglat în industria petrolieră internațională cu peste 50 de companii offshore. Cele mai multe au fost înregistrate în paradisurile fiscale din Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Belize și Luxemburg. RISE Moldova a analizat în ultimii doi ani peste 10 000 de documente care arată cum magnatul Anatolie Stati a folosit scheme fiscale pentru a crea propria infrastructură petrolieră. Potrivit actelor consultate de noi, angajații unor companii afiliate grupului ASCOM, controlat de familia Stati, discută în mod deschis circumstanțele în care i-au mituit pe funcționari în Africa, solicitând conducerii companiei să le deconteze banii dați cu titlu de mită.

PROIECTUL AFRICA

Pe continentul african familia Stati a început operațiunile petroliere în 2005, când a semnat primul contract cu Sudanul de Sud, o regiune din Sudan care a devenit independentă în 2011.

Un rol cheie în afacerile petroliere și transportul de mărfuri din Kenya, Congo, Uganda și din Sudanul de Sud l-a avut Casco Petroleum Overseas Ltd, companie offshore fondată pe 10 decembrie 2005 în Insulele Virgine Britanice. Acțiunile au fost împărțite între firma East-West International SA (80%), reprezentată de Anatolie Stati, și Gabriel Stati (20%).

MITA

În mai multe note de serviciu obținute de RISE, angajații de la Casco Petroleum Overseas Ltd îi raportau directorului companiei, Eugen Ungureanu, situațiile în care i-au mituit pe funcționarii africani.

Primul document datează din 20 mai 2008. Atunci, Igor Garbuz, administratorul bazei Juba, cel mai mare oraș din Sudanul de Sud, i-a scris lui Ungureanu că un avion care transporta piese de schimb pentru Casco și a decolat de pe aeroportul din Nairobi (Kenya) cu destinația Juba avea o parte din marfă nesigilată. Acest aspect a atras atenția ofițerilor vamali care au verificat marfa. Rezultatul – informațiile din invoice nu coincideau cu marfa transportată, o parte fiind confiscată. „După ce i s-a dat mită în mărime de 200 paunzi sudanezi (200 de lire sud-sudaneze, echivalent a peste 30 USD), ofițerul vamal a eliberat marfa confiscată. Rog ca suma de 200 paunzi sudanezi achitată ofițerului vamal ca mită să fie casată”, subsemnează Garbuz.

deschide.md

0