Unul dintre jurnaliștii de la „Panama Papers”: Uitaţi-vă la R. Moldova, situaţia e dezastruoasă
Firmele din zone off-shore afectează direct activitatea statelor și aduce dezastru în economie, jurnalistul de investigaţii din cadrul RISE Project, Paul Radu, care participă la ancheta jurnalistică de proporţii, Panama Papers.
Într-un interviu acordat postului de televiziuneDigi24, jurnalistul susține că un exemplu elocvent este Republica Moldova.
„Uitați-vă la Republica Moldova, unde a fost furată suma de aproape un miliard de dolari din câteva bănci. Băncile au dat împrumuturi unor firme off-shore, iar banii nu s-au mai recuperat, fiindcă nimeni nu știa cui să-i ceară. Moldova e o țară care are un PIB de vreo 8 miliarde, așa că un miliard e o sumă enormă. Ca urmare a acestui act criminal, să îi spun așa, FMI-ul nu mai dă împrumuturi, UE nu mai dă imprumuturi, România a refuzat la un moment dat să mai dea imprumuturi. Situația e dezastruoasă în țara de peste Prut, adică vorbim de consecințe reale, oamenii sunt afectați direct de acțiunile unor astfel de firme, iar ăsta e doar un exemplu”, a spus Radu.
Jurnalistul a mai opinat că aceste afaceri pot fi legale, doar că în contextul global actual, acestea pot provoca dezastre greu de imaginat.
„Firmele off-shore pot fi folosite în multe feluri, adică există și o folosință legală, dar care poate fi imorală fiindcă te folosești de legile din mai multe state ca să eludezi plata unor taxe în țara unde îți desfășori activitatea. Asta este legal, poate fi considerat imoral. Există și moduri de folosință care duc direct spre criminalitate financiară sau de alt fel: spălare de bani, există mite care se dau prin intermediul acesturi firme către decidenți, politicieni”, a mai adăugat jurnalistul.
unimedia.info