Porumbeii pot fi folosiţi pentru a monitoriza poluarea
Poluarea aerului omoară 1,6 milioane de oameni doar în China, iar în Marea Britanie, un raport recent a arătat că 40.000 de cetăţeni sunt în pericol de moarte din acelaşi motiv.
Într-o analiză recentă, s-a arătat că SUA este fruntaşă în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor, cu o amprentă de carbon de 18,6 tone de CO2. Luxemburg este pe locul doi, cu 18,5 tone, urmat de Australia, cu 17,7 tone.
Din fericire, se caută constant soluţii. O companie tech numită Plume Labs, cu sediul la Londra, a găsit o metodă cel puţin ingenioasă: experţii au dotat 10 porumbei cu un fel de ghiozdane foarte uşoare, cu ajutorul cărora pot detecta dioxidul de azot, ozon sau alţi compuşi nocivi pentru aer. Patrula de porumbei va fi urmărită cu ajutorul unei hărţi actualizate în timp real. Tot ce au de făcut zburătoarele este să se comporte normal, iar rucsăcelele pe care le poartă în spate vor face toată treaba.
În plus, dacă eşti în Londra, poţi scrie un tweet către @PigeonAir şi îţi vor spune cât de toxic e aerul, cu un calificativ între „fresh” şi „extrem”. Iniţiativa a câştigat competiţia Solve a Problem organizată de Twitter, apoi a fost prezentată în cadrul London Design Festival. Pe termen lung, cei de la Plume Labs speră ca metoda să devină populară, întâi în Londra, apoi în restul Marii Britanii şi în alte ţări europene.
jurnal.md