Testarea integrității profesionale a funcționarilor nu va mai fi obligatorie
După ce Curtea Constituțională a declarat neconstituționale mai multe prevederi din Legea testării integrității, Ministerul Justiției a propus mai multe modificări la proiect „care oferă un nou concept al testării integrității, ce mută accentul la testarea integrității instituției și nu persoanei”, a explicat viceministrul Justiției Nicolae Eșanu. Documentul a fost votat astăzi în primă lectură de Parlament.
Actul prevede patru etape de evaluare a integrității instituționale: identificarea riscurilor de corupţie în cadrul entităţii publice, testarea integrităţii profesionale a agenţilor publici, descrierea riscurilor de corupţie şi analiza factorilor care le generează, dar și prescrierea unor recomandări de îmbunătăţire a climatului de integritate instituţională.
Cea de-a doua etapă, de testare a integrității profesionale a agenților publici, nu va fi obligatorie. Reprezentanții Centrului Național Anticorupție și ai Serviciului de Informații și Securitate, care vor face testele, vor decide singuri dacă trebuie evaluată integritatea anumitor funcționari. Agenții publici supuși testării integrității profesionale din cadrul unei instituții vor fi selectați în mod aleatoriu, în funcție de riscurile de corupție, identificate în cadrul entității publice.
Decizia de iniţiere a testării integrităţii profesionale şi autorizarea în cadrul instanței de judecată vor fi confidenţiale până la transmiterea raportului de evaluare.
Dacă se va decide inițierea testării integrității profesionale în cadrul unei instituții, vor trebui explicate motivele și indicate riscurile de corupţie, obiectivele testării, categoriile de agenţi publici selectați din cadrul entităţii care urmează a fi supuşi testării și eșantionul agenților publici care urmează a fi testați, în funcție de capacitatea Centrului Național Anticorupție și a Serviciului de Informații și Securitate.
Termenele de desfășurare a testării integrității profesionale va fi de șase luni. În baza unei decizii motivate, judecătorul din cadrul instanţei de judecată care a autorizat decizia de iniţiere a testării va putea prelungi termenul de realizare a testării cu alte șase luni.
Documentul mai prevede că testul de integritate profesională va putea avea în final nu numai un rezultat pozitiv sau negativ, dar și un rezultat neconcludent (situaţie în care comportamentul agentului public nu poate fi încadrat nici ca rezultat pozitiv, nici ca rezultat negativ, precum şi situaţiile în care testul de integritate profesională a fost realizat cu încălcarea prevederilor legii).
ziarulnational.md