5350

„Am nevoie urgent de bani și vreau să-mi vând un rinichi”

organe, vanzare
„Am 18 ani. Sunt perfect sănătos, nefumător, nu consum alcool, droguri. Am 188 cm și cântăresc 75 kg. Am nevoie urgent de bani și vreau să-mi vând un rinichi. Rog seriozitate”. 

Acesta este un anunț plasat pe un site de profil pe data de 16 martie 2015. Autorul anunțului cere suma de 9000 de euro. Astfel de mesaje sunt mai multe. Noi am încercat să luăm legătura cu unele persoane pentru ca să aflăm dacă aceste „oferte” sunt veridice și totodată ce i-a determinat să recurgă la un asemenea gest.

Din fericire, cazul pe care l-am descris mai sus nu s-a confirmat. La celălalt capăt al firului a răspuns un băiat. Tânărul a recunoscut că a plasat un anunț pe un site specializat, însă doar pentru a-și vinde un telefon mobil. Când l-am anunțat că numărul său figurează la finalul unui anunț în care se pomenește despre vânzarea unui rinichi, acesta a fost evident surprins. „Mă simt bine cu doi rinichi și nu aș vrea degrabă să mă despart de unul. Cred că este o greșeală sau probabil cineva a făcut o glumă pe seama mea”.

L-am mai întrebat pe băiat dacă a fost sunat de organele de drept sau de alte persoane. Acesta a menționat că au mai fost câteva apeluri unde a fost întrebat dacă „oferta de pe internet” mai este valabilă, el însă le-a răspuns că nu, crezând că era vorba despre telefonul mobil și cu asta s-au încheiat discuțiile.

Rinichi și lob de ficat – 100 de mii de euro

Este cunoscut faptul că transplantul reprezintă o nouă speranţă de viaţă pentru persoanele aflate în suferinţă. Odată cu relansarea activităţii de transplant în Republica Moldova, şansele de viaţă au crescut pentru pacienţii cu insuficienţe organice ireversibile şi alte patologii grave ce necesită tratament prin această metodă. Totuși, uneori, lipsa de donatori îi face pe unii să caute metode alternative de „a face rost” de organul care-i va salva viața. Cel mai des, aceștia caută soluții pe internet. Același lucru am continuat să-l facem și noi, iar pe lângă anunțul care s-a dovedit a fi „nevalabil”, am identificat și alte cazuri.

„Buna! Mă numesc Olga, am 23 ani, nu consum alcool, nu fumez, grupa 1 negativă. Am nevoie urgent de bani…” Anunțul a fost plasat pe 3 ianuarie 2016, iar tânăra solicită 50 de mii de euro. Autoarea mesajului a lăsat un număr de telefon, adresa de email și ID-ul de Skype. Noi am contactat-o, iar la celălalt capăt al firului a răspuns o tânără cu o voce tremurândă. Am întrebat-o dacă mai este dispusă să-și vândă un rinichi, iar dânsa a confirmat acest fapt. „ Da, am postat un asemenea anunț! Am mare nevoie de bani. N-am avut probleme medicale, doar nașterea a avut loc prin cezariană și a decurs fără complicații. Am o fetiță”, a continuat tânăra. Întrebată dacă ar putea să mai lase din preț tânăra, după câteva clipe de ezitare, a menționat că suma minimă ar fi de 45 de mii de euro și că mai mult nu poate să cedeze. A rămas să stabilim o întâlnire să punem la punct toate detaliile. La final, aceasta a recunoscut că a fost telefonată de mai multe persoane și că ar trebui să ne grăbim dacă avem intenții serioase.

La alte anunțuri care ar fi fost plasate de moldoveni nu au fost reacții. Pe același site, însă, am găsit și mesaje postate de cetățeni străini. Unul dintre ei este un „tânăr de 28 ani din România, județul Olt. Fără antecedente medicale, nefumător, nealcoolic și cu grupa sangvină 01. Din cauza unor probleme financiare, vând rinichi și lob de ficat contra sumei de 100 de mii de euro. Doresc ca operația să fie suportată de către cumpărător”. Anunțul a fost plasat în luna februarie 2014, iar persoana a lăsat două numere de contact și o adresă de email. La final, a specificat că ar prefera să fie contactat inițial pe email pentru a stabili legăturile. Pe email acesta nu a răspuns, dar am reușit să-l găsim la unul dintre numerele de telefoane afișate pe site. El a dat de înțeles că „oferta” încă mai este valabilă, dar trebuie să mergem în România, să discutăm detaliile. Ulterior nu am mai putut lua legătura cu el. Ambele telefoane erau deconectate, iar pe email nu a răspuns.Totuși, după ce ne-am convins că ar exista potențiali „vânzători” și „cumpărători” de organe, am solicitat ajutorul specialiștilor și al organelor de drept, ca să aflăm ce pedepse sunt prevăzute pentru cei care încearcă să vândă sau să cumpere organe prin diverse metode.

Anunțurile „suspecte” sunt monitorizate

Potrivit lui Iurie Podarilov, șeful adjunct al Centrului de Combatere a Traficului de Persoane a Ministerului Afacerilor Interne, toate anunțurile unde cineva anunță că este dispus să-și vândă un organ sunt monitorizate. „Avem metode speciale de investigație, iar una dintre ele este verificarea prin intermediul prestatorului de internet cine și de unde a plasat anunțul. Cazurile sunt diferite. De multe ori sunt niște glume banale. Totuși, anul trecut am identificat două persoane care au plasat anunțuri pe internet, în care menționau că sunt dispuși să-și vândă câte un rinichi. Acești oameni au fost identificați și a fost intentată cauză penală. Ei erau din familii social vulnerabile și au recunoscut că au recurs la un asemenea gest din cauza lipsei resurselor financiare”, susține omul legii.

Potrivit articolului 213 (1) din Codul Penal, introdus în anul 2013, „publicitatea în scopul obţinerii ilegale de organe, ţesuturi şi/sau celule umane, precum şi publicitatea sau mediatizarea unor anunţuri privind donarea ilicită de organe, ţesuturi şi/sau celule umane se pedepsesc cu amendă în mărime de la 100 la 300 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 300 la 600 de unităţi convenţionale.

În România asemenea „oferte” nu sunt penalizate

Podarilov a menționat că site-urile de anunțuri din R. Moldova deja blochează sau filtrează asemenea mesaje. Problema, însă, o constituie resursele online care sunt găzduite în altă țară. Spre exemplu, site-ul unde au fost publicate anunțurile menționate anterior, este găzduit de un server din România. „La vecinii de peste Prut, asemenea anunțuri nu sunt penalizate, de aceea noi nu putem interveni. Tot acolo, plasează anunțuri și moldoveni de-ai noștri. În alte locuri n-o să puteți găsi asemenea fapte. Pot să vă spun cu certitudine că, în ultimii ani, în R. Moldova, nu a fost înregistrat nici un caz de vânzare a materialului biologic”, a menționat șeful adjunct al Centrului de Combatere a Traficului de Persoane.

Totuși, un caz de prelevare a organelor în scop comercial a fost înregistrat în 2013, însă transplantarea propriu-zisă a avut loc în altă țară. Iurie Podarilov informează că atât victima, cât și cei doi infractori erau moldoveni. Operația de transplantare a unui rinichi a avut loc în Iran. Pe acest caz a fost intentat un dosar penal. „Recipientul a primit noul organ cu succes. Victima tot se simte bine. Totuși, nici în această situație nu putem afirma că ar fi o faptă bună. Noi luptăm ca asemenea cazuri să nu aibă loc”, a punctat polițistul.

Deficienţa de organe este prezentă atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Datele oficiale arată că, în prezent, mai mult de 60.000 de pacienţi, din statele membre ale Uniunii Europene, sunt în aşteptare pentru ficat, inimă, plămâni, pancreas, intestin sau un rinichi. Timpul de aşteptare pentru o astfel de intervenţie deseori depăşeşte perioada de trei ani.

428 de transplanturi în 2015

Specialiștii din țara noastră spun că în ultima perioadă se observă un progres în acest domeniu. Contactat de TIMPUL, Igor Codreanu, șeful Agenției de Transplant, a comunicat că anul trecut în R. Moldova au fost efectuate în total 428 de transplanturi la 226 de pacienți. Dintre acestea 126 de os, 62 de membrană amniotică, 24 de piele, 16 de cornee, 10 de rinichi, 7 de ligamente, 4 de ficat și de multe alte țesuturi. Transplantele au fost efectuate atât de la donatori în viață, cât și de la cei decedați.

„În prezent, peste 100 de persoane din țara noastră își așteaptă rândul ca să primească un organ vital pentru viață. Dintre ei, 73 au nevoie de ficat, 42 necesită transplant de rinichi, iar 3 au nevoie de o altă inimă. Dreptul de a efectua operații de transplant a organelor îl are deocamdată o singură instituție medicală și aceasta este Spitalul Clinic Republican”, a punctat Codreanu.

În legea privind transplantul de organe, modificată în 2014, este stipulat că „se interzice obţinerea de profituri financiare ca urmare a donării de organe, ţesuturi sau celule umane. Donatorii pot primi o indemnizaţie care se limitează strict la acoperirea cheltuielilor şi a inconvenienţelor”.  Prima Bancă de Ţesuturi Umane în Republica Moldova a fost instituită în octombrie 2011. Tot în același an, în țara noastră a fost desfășurată „Ziua Europeană a donării și transplantului de organe”.

timpul.md

0