De ce se teme Guvernul american cel mai mult. NSA avertizează
Puterea de procesare a unui computer cuantic este câteva ordine de mărime mai mare decât a unui computer sau procesor existent. Acestea sunt atât de performante că ar putea neutraliza toate encriptările folosite în prezent de Guvernul american, scrie Playtech.
Monștrii de calul dezvoltați de Google și IBM sunt infinit de ori mai avansațidecât orice calculator care s-ar afla pe biroul unui inginer IT sau executiv de corporație. Folosind qubiții și depășind însăși paradigma calculului binar,computerele cuantice se uită la liniile de cod ale zilelor noastre cum s-ar uita un pușcas marin la un tip înarmat cu arc și săgeți.
Deși computerele cuantice rămân în continuare un bun exclusivist aflat în mâna unor corporații și agenții de top din societatea americană, NSA consideră că nu e niciodată prea devreme să devii paranoic, afirmând "algoritmii cheie ai tuturor serviciilor publice pot fi vulnerabili în fața atacului venit din partea unui computer cuantic".
Totuși, merită remarcat că NSA pune problema computerelor cuantice puțin cam pripit și e posibil ca în spatele acestor afirmații să se ascundă alte intenții. Va trece multă vreme până când o forță inamică guvernului american ar putea construi un computer cuantic destul de puternic încât să spargă algoritmii din spatele liniilor de cod ce protejează sistemele de securitate publică din America.
Mai degrabă avertismentele din partea NSA cer altceva, și anume o întărire și mai mare a acestor algoritmi, sau mai mult, o revizuire a acestora, folosind tertipul computerelor cuantice. NSA cunoaște probabil cel mai bine situația computerelor cuantice din lume și mult mai bine decât acestea, situația securității instituțiilor publice din America.
Scuza computerelor cuantice pe care oricum nimeni nu le are în afară de americanipoate fi o scuză îndoielnică pentru a forța un grad și mai mare de securizare a datelor și poate chiar a creșterii nivelului de supervizare a cetățenilor americani. Asta fiind doar ceea ce se vede la suprafață.
publika.md