5793

Ce ascunde ștampila de pe ouăle comercializate în Moldova (Foto)

oua, moldova
Câţi dintre noi se uită pe ştampila de pe ouă? Ne uităm, în primul rând la preţ, apoi la termenul de valabilitate şi cam atât. Însă puțini dintre oameni știu că ouăle marcate cu cifra 3, sunt cele mai periculoase pentru sănătate.

Prima cifră este cea mai importantă, deoarece oferă informaţii asupra modului de creştere a găinilor. Aceasta poate să fie 0, 1, 2 sau 3. Urmează literele „MD” care reprezintă codul ţării noastre, iar la final apare identitatea producătorului.

Cifra 0 de la începutul codului = ouă de găini crescute în aer liber cu hrană ecologică. Acestea sunt cele mai sănătoase ouă pentru că ele certifică faptul că găinile au trăit în aer liber şi au fost hrănite doar cu hrană ecologică, furajele modificate genetic fiind interzise cu desăvârşire. Nici iarba consumată de găini nu a fost tratată cu pesticide sau fertilizatori sintetici sau chimici.

Cifra 1 de la începutul codului = ouă de găini crescute în aer liber. Spre deosebire de prima categorie, aceste găini sunt crescute în aer liber, însă hrana lor nu este certificată ecologic. Găinile crescute în acest sistem pot petrece ziua în aer liber unde fiecare are un spaţiu de cel puţin 4 metri pătraţi, iar noaptea se pot retrage în hale. De asemenea, au la îndemână cuibare presărate cu fân pentru depunerea ouălor, locuri de odihnă şi zonă de scormonit în pământ.

Cifra 2 de la începutul codului = ouă de găini crescute în hale la sol. Conform reglementărilor UE, în acest sistem de creştere, între 9 şi 18 găini sunt crescute pe fiecare metru pătrat în hale fără să vadă lumina zilei. Adesea cresc până la 6000 de găini într-o astfel de hală şi se întâmplă ca găinile să-şi smulgă penele una alteia, ajungându-se chiar la canibalism. Aceste ouă nu sunt neapărat rele, însă nu sunt nici recomandate de specialişti.

Cifra 3 de la începutul codului = ouă de găini crescute în baterii. Sunt ouăle de cea mai scăzută calitate, deoarece găinile trăiesc în cuşti foarte mici numite baterii. În aceste baterii, fiecare găină are un spaţiu vital de numai 550 cm pătraţi, adică aproximativ suprafaţa unei coli de hartie A4. În multe cazuri, aceeaşi baterie poate fi împărţită chiar şi de 6 găini în acelaşi timp, ele stând înghesuite, pe o plasă de sârmă şi fără să vadă lumina naturală. Sunt hrănite cu vitamine sintetice şi medicamente, iar hrana lor conţine adesea coloranţi şi furaje modificate genetic.
oua, data

infomoldova.net

9