3622

Cum prelungim viaţa cauciucurilor de iarnă? Urmează patru sfaturi

pneuri, iarna
Iarna a venit cu adevărat abia acum pe meleagurile noastre şi cu siguranţă marea majoritate a şoferilor din ţară care circulă cu automobilele lor şi-au schimbat cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Dacă încă nu aţi făcut-o, e timpul :)

Citind acest articol, trebuie să ţineţi cont de următoarele lucruri, când vine vorba de montarea cauciucurilor de iarnă, prelungirea vieţii lor, dar şi depozitarea lor.

1. Începem cu montajul

Acesta ar fi indicat să se facă într-un service autorizat. Astfel, ele pot fi verificate înainte de montaj, presiunea în pneuri poate fi reglată corespunzător, şi pot fi echilibrate.

Pe parcursul iernii, este bine să verificăm periodic presiunea în anvelope. Acest lucru trebuie făcut când anvelopele sunt reci.

Dacă presiunea în pneuri este prea mică, acestea vor rula tensionate pe flancuri. Astfel, va apărea uzura pronunţată pe laterale. Dacă circuli cu presiune mare, aderenţa va fi mai scăzută, iar banda de rulare se va uza excesiv pe centru.

Presiunea prea mare face ca anvelopa să fie mult mai uşor afectată de lovituri prin impact. De asemenea, există riscul exploziilor şi al deformării jantei.

2. În trafic, adaptează stilul de condus la condiţiile de iarnă

Pentru a prelungi viaţa anvelopelor trebuie să-ţi adaptezi stilul de condus la condiţiile de iarnă.

Cum poţi face acest lucru? Încearcă să eviţi gropile din asfalt, în special trecerea cu viteză peste ele, impactul cu bordurile şi frecarea anvelopelor de ele, precum şi zonele abrazive de pe şosea sau denivelările.

Totodată, evită contactul pneurilor cu substanţe chimice, nu accelera sau frâna brusc (lăsând la o parte momentele necesare, desigur), nu vira din scurt şi cu viteză ridicată.

3. Nu depozita anvelopele la întâmplare

Un alt factor important pentru prelungirea vieţii anvelopelor este depozitarea.

Când vine vorba de depozitare, temperatura trebuie să fie constantă, iar cauciucurile să nu fie aşezate la soare sau expuse la lumină artificială cu un conţinut ridicat de raze ultraviolete.

Cauciucurile trebuie depozitate în spaţii răcoroase, uscate şi cu ventilaţie naturală. Dacă sunt depozitate afară, trebuie acoperite cu o prelată perfect etanşă (prin care să nu treacă niciun strop de apă).

Totodată, contează modul în care sunt aşezate. Dacă sunt pe jantă, pot fi aşezate una peste alta. Cele fără jantă trebuie aşezate pe verticală, în rafturi. Pot fi aşezate şi e orizontală, dar nu mai mult de patru.

Ideal ar fi pneurile să fie ambajate în huse speciale.

4. Ultimul sfat, însă nu cel din urmă.

Specialiştii spun că anvelopele de iarnă nu ar trebui utilizate mai mult de cinci ani, deşi viaţa lor s-ar putea extinde la 10 ani. După 5 ani de exploatare se recomandă verificarea anuală a cauciucurilor.

autoblog.md

0