1652

Kommersant: Cum a funcționat schema moldovenească de scoatere ilegală a banilor din Rusia

rusia, spalare de bani
Publicația rusă Kommersant a reluat subiectul schemelor moldovenești într-un articol publicat luni. Potrivit sursei, prin așa numitele scheme moldovenești, din Federația Rusă a fost retrasă suma de aproape un sfert din bugetul rus. Singurul reținut în acest dosar, Alexandr Grigoriev, s-a ales cu o acuzație pentru un episod cu totul diferit, transmite Agora.

Despre schemele moldovenești folosite pentru retragerea banilor din Rusia pentru prima dată a vorbit public șeful Curții Supreme de Justiție din Republica Moldova, Mihai Poalelungi, în luna aprilie 2014. Schema de scoatere a banilor a funcționat din 2010 până la începutul anului 2014. În această perioadă, din Rusia, au fost retrase 696,6 miliarde de ruble (18,5 miliarde de dolari). În schemă au fost implicate 100 de companii-garant rusești, 21 de bănci rusești și Moldindconbank din Republica Moldova, 19 companii offshore, precum și persoane fizice și juridice din 59 de țări - beneficiarii finali ai banilor.

Șeful serviciului Prevenirea şi combaterea spălării banilor din Moldova, Vasile Şarco, recunoaște că nu s-a putut urmări calea ulterioară a banilor. O parte era cheltuită pentru achiziționarea de bunuri imobiliare, valori mobiliare, iahturi, mașini. „O parte din bani a fost transferată către companii de antreprenoriat, cum ar fi livrarea computerelor și echipamentelor de birou”, a spus Şarco.

În februarie anul trecut, Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a deschis un dosar penal în temeiul articolului 243, Codul penal al Republicii Moldova, „Spălare de bani”. Ancheta încă nu este finalizată, iar oamenii legii din Republica Moldova s-au plâns că partea rusă nu prea dorește să investigheze cazul.

„Pentru a afirma că a existat o spălare de bani, trebuie să fim siguri: că banii au fost obținuți din activități infracționale. Inițial, crima, dacă într-adevăr a fost comisă, s-a produs anume în Rusia. Noi am trimis colegilor noștri ruși o solicitare de asistență juridică în cauza penală dată: am cerut să fie anchetate o serie de persoane. Ni s-a întors solicitarea cu o condiție - să li se ofere datele bancare ale companiilor și băncilor rusești (implicate în retragerea banilor)”, a declarat prim-adjunct al Procurorului General din Republica Moldova, Eduard Harunjen.

Potrivit acestuia, în cazul în care Rusia nu va recunoaște că pe teritoriul său a fost comisă crima financiară, iar banii au fost scoși ilegal, atunci se va considera că nu a existat nici spălare de bani. „Iar noi nu vom avea un dosar pe acest caz. Republica Moldova, la urma urmei, a fost doar o țară de tranzit”, a conchis Harunjen.

Totuși, la sfârșitul lunii octombrie, carul pare să se fi mișcat din loc. Colaboratorii organelor de aplicare a legii din Rusia au anunțat că au arestat un om de afaceri care, potrivit lor, a fost unul din liderii grupului infracțional specializat în scoaterea banilor din Rusia prin așa zisa schema moldovenească. Suspectul este un oarecare Alexandr Grigoriev, în vârstă de 44 de ani. Acesta nu a fost cunoscut publicului larg.

Despre reținerea lui Alexandr Grigoriev și așa zisa schemă moldovenească, Agora a scris acum o lună.Potrivit Băncii Centrale de la Moscova, în perioada 2011 - 2014 din Rusia au fost retrase ilegal peste 75 de miliarde de dolari. Lupta cu lichidarea schemelor duce la apariția de noi canale, sau îmbunătățirea celor vechi. Unicitatea schemei moldovenești constă în faptul că a reușit să funcționeze o lungă perioadă de timp, iar valoarea fondurilor scoase este foarte mare. Mai mult, la prima vedere ea arăta ca fiind legală. Cu toate acestea, principiul retragerii fondurilor prin intermediul hotărârilor judecătorești nu este nou.

„Banii pot fi scoși și prin intermediul instanțelor rusești, însă comparativ cu Republica Moldova în Rusia procedura este mai dificilă și mai scumpă”, a declarat o sursă pentru Kommersant.

agora.md

0