O tanara de 20 de ani, lasata sa moara in numele religiei. Povestea tragica din spatele unui caz revoltator
Situatie grava la Suceava, unde ''Avocatul Poporului'' s-a autosesizat in cazul unei tinere de 20 de ani care se zbatea intre viata si moarte in urma unui grav accident rutier. Ai ei ar fi refuzat transfuzia de sange, din motive religioase.
Ancheta demarata vizeaza incalcarea drepturilor pacientei la viata si la ocrotirea sanatatii. Din pacate, fata a murit joi seara.
Tanara de 20 de ani a ajuns in urma cu o saptamana la Spitalul Judetean din Suceava cu multiple fracturi. Medicii au vrut sa o opereze de urgenta la picior si la sold, iar pentru ca pierduse mult sange ar fi avut nevoie de transfuzie. Parintii fetei s-ar fi opus insa si chiar ar fi semnat pe proprie raspundere pe motiv ca administrarea de sange contravine convingerilor lor religioase.
Conform Avocatului Poporului, au fost incalcate drepturile pacientului: "In cazul in care acesta necesita o interventie medicala de urgenta, consimtamantul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar daca reprezentatul legal refuza sa isi dea consimtamantul decizia e declinata unei comisii de arbitraj de specialitate".
Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor: "Autoritatea statului in aceasta speta este un judecator; care poate printr-o sentinta sa decada din drepturile acelea ale parintilor de a refuza sau de a accepta ceva in numele fetei lor care este inconstienta."
Joi, un reprezentant al Avocatului Poporului a avut o discutie cu familia fetei.
Tanara a ajuns la spital in urma unui accident. Era in masina cu tatal ei, cand la o trecere la nivel cu calea ferata autoturismul a fost izbit de tren. Parintele n-a patit nimic.
Tatal fetei: S-a oprit motorul pe calea ferata si a venit trenul. Am incercat sa pornesc, nu eu, fata, a incercat sa porneasca Reporter: Fata era la volan Tatal: Da, fata Reporter: Era incepatoare: Tatal: Da, s-a oprit motorul.
Avocatii spun ca pentru pacientii inconstienti care nu au rude decizia in asemenea cazuri revine autoritatii tutelare, adica primariei.
Liviu Bran, avocat: "Se adreseaza asistentului social, se face o ancheta sociala, se constata ca nu au putut lua legatura cu nicio ruda de gr 1-4. Daca este minor, se merge la Portectia Copilului, iar daca nu sunt ascendenti sau descendenti, bunici, parinti, autoritatea tutelara decide in numele persoanei."
In cazul pacientilor inconstienti casatoriti partenerul are puterea de decizie. Iar pentru cei necasatoriti decid rudele de gradul 1.
protv.md