5961

Lavrov amenință: Rusia va recunoaște „Transnistria”, dacă R. Moldova se apropie de NATO

transnistria, lavrov
”Transnistria” va avea dreptul să-și decidă singură viitorul, dacă Republica Moldova își va revizui statul de neutralitate prevăzut de Consituție, a amenințat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

El le-a dat de înțeles astfel autorităților de la Chișinău că Moscova ar fi dispusă să recunoască independența regiunii transnistrene în cazul aderării la NATO.

Șeful diplomației ruse a afirmat, în timpul unui curs de politică externă, că, atunci când a demarat procesul de soluționare a diferendului transnistrean, părțile au convenit că Tiraspolul va avea dreptul să-și determine viitorul dacă Moldova nu-și va menține statul de țară non-NATO.

”Și noi vom insista asupra acestei poziții inițiale, cu care toți au fost de acord”, a spus Serghei Lavrov, potrivit Rossia-24.

De asemenea, Lavrov a amenințat Uniunea Europeană cu reiterarea scenariului ucrainean în Republica Moldova.

”Sper foarte mult că UE va conștientiza efectele negative ale repetării scenariului din Ucraina, pentru că în relația cu Republica Moldova și Transnistria se conturează planuri similare”, a spus Lavrov.

El s-a declarat ”foarte îngrijorat” de politica de apropiere a Republicii Moldova de România, relatează site-ul podrobnosti.ua.

”În cee ace privește păstrarea suveranității și independenței Republicii Moldova, apar foarte multe întrebări, ținând cont nu doar de declarațiile liderilor din România – potrivit cărora unirea Republicii Moldova cu patria istorică este doar o chestiune de timp -, dar și de poziția unor conducători ai Republicii Moldova, care se exprimă în termini similari”, a spus Serghei Lavrov.

Referindu-se la ministrului rus de Externe, analistul politic Oazu Nantoi a arătat că Rusia este un stat agresor, iar Kremlinul promovează ”cu obrăznicie ideea restabilirii imperiului”.

”Regimul lui Putin cu obrăznicie promovează ideea restabilirii imperiului și utilizează acele pârghii de care dispune, în cazul dat așa-numitul conflict transnistrean, care, de fapt, este un conflict dintre Republica Moldova și Federația Rusă, dar vă rog să nu-i întrebați pe aleșii noștri despre aceasta, că altfel vor leșina”, a declarat, pentru TIMPUL, directorul de programe din Institutul pentru Politici Publice, Oazu Nantoi.

sursa

0