3671

Exclusiv. Încă trei polițiști condamnați la închisoare au fugit din Rep. Moldova

fugit, condamnare
Încă trei polițiști au fost condamnați la închisoare cu executare. Deși decizia este una executorie, aceștia nu au fost luați în cătușe din sala de judecată după ce în ajunul pronunțării deciziei au fugit din Republica Moldova, comunică Politik.md.

Dosarul este unul de rezonanță pentru care, anterior, Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). În hotărârea sa, din 30 octombrie 2012, CEDO a stabilit încălcarea articolui 2 (dreptul la viață) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi a obligat Moldova să achite reclamanţilor reparaţii  pentru daune morale şi materile, precum şi pentru costuri de judecată, în sumă totală de peste 115 000 euro.

Oamenii legii au fost condamnați pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Cazul se referă la decesul lui Leonid Ghimp de 35 de ani, încă în decembrie 2005. Decesul bărbatului ar fi survenit în rezultatul unei perforări a intestinului, după ce a petrecut o noapte la  secţia de poliţie Ciocana. Invocând dreptul la viaţă, reclamanţii susţin că Leonid a decedat ca urmare a bătăilor la secţia de poliţie, unde a fost luat cu o zi înainte, după o altercaţie cu un şofer de taxi. Ei susţin, de asemenea, că autorităţile nu au efectuat o anchetă efectivă cu privire la decesul lui Leonid Ghimp.

Anterior în atenția presei au ajuns mai multe cazuri în care persoanele condamnate nu au mai ajuns să facă pușcărie după ce părăseau țara chiar în ajunul pronunțării deciziei. Printre numele sonore se numără cel al polițistului Ion Perju, condamnat pentru moartea lui Valeriu Boboc pe 7 aprilie 2009, dar și condamnarea lui Gheorghe Papuc, fost ministru de Interne. Ulterior ultimul a fost achitat de Curtea Supremă de Justiție.

În timp ce reprezentanții sistemului justițiar susțin că acest lucru e posibil pentru că în unele instanțe nu există poliție, experții citați în repetate rânduri în presă, afirmă că ar fi, totuși, vorba despre o lacună legislativă. Decizia luată în privința celor trei polițiști vizați este cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiție.

sursa

1