3619

Austeritatea ne intră în casă. Se va tăia din buget ca în carne vie, rectificările sunt de ordinul miliardarilor

micsorare, buget
Republica Moldova își permite de mai multă vreme doar finanțări de la buget de „strictă necesitate”. Urmează o rectificare dură a bugetului. Primele pe lista de tăieri vor fi alocările pentru proiectele de reparații, construcții, achiziții, care deja sunt suspendate, dar în cazul cărora lipsește baza legală, a declarat pentru Radio Europa Liberă președintele comisiei parlamentare economie, buget şi finanțe, Ştefan Creangă, fost viceministru al Finanțelor.

„Vor tăia de la investiții capitale”

Deputatul crede că vor fi tăiate toate investițiile capitale. „Discutăm despre acumulările la buget în partea de investiții capitale, din Fondul Rutier, în mod special, şi alte investiții capitale care ar putea fi din Fondul Ecologic, mai avem Fondul Eficienței Energetice, dar va trebui să gândim o formulă de stopat anumite investiții pe segmentul dat”.

Nu vor fi tăieri de pensii, salarii, medicamente, „pentru că nu este posibil aşa ceva, deoarece deficitul propriu-zis ar putea fi acoperit din investiții capitale”.

A doua prioritate, după rectificarea bugetului, ar trebui să fie, potrivit lui Ştefan Creangă, reforma administrației publice cu reducerea numărului de angajați la stat. El recunoaște că în ciuda unor eforturi din ultimii ani de a micșora din aparatul birocratic, greoi şi ineficient, carul nu s-a mișcat din loc, dimpotrivă „s-a recurs la acrobații juridice şi au găsit tertipuri de a ascunde cheltuielile pentru numărul de funcționari”.

Gaura bugetară ar putea ajunge la 5 miliarde de lei

Potrivit economistului Veaceslav Negruţă, gaura bugetară ar putea ajunge către sfârșitul anului la 5 miliarde de lei. Trei miliarde reprezintă finanțările externe – granturi şi credite – , care au fost înghețate urmare a crizei financiare şi a criticilor că autoritățile nu luptă suficient de hotărât cu fenomenul corupției. Alte 2 miliarde ar putea reprezenta diferența dintre veniturile interne prognozate şi acumulări, în principal a TVA şi accize.

La rectificarea bugetară, mai spune Negruţă, trebuie să se țină cont de cheltuieli mai mari pentru tarifele la servicii şi pentru deservirea datoriei de stat interne, unde dobânzile practic s-au dublat într-un an. Fostul ministru al Finanțelor afirmă că este foarte important ca această decizie să nu fie luată prin asumare de răspundere, ci să fie dezbătută în legislativ, în caz contrar credibilitatea guvernării va avea şi mai mult de suferit.

Cheltuielile de la bugetul public național au fost tăiate cu 4,9 miliarde, în prima jumătate de an

Guvernul a planificat pentru anul 2015 cheltuieli de la Bugetul Public Național de 51,1 miliarde de lei, arată date ale Ministerului Finanțelor. Circa 9 miliarde urmau să fie direcționate spre investiții capitale, inclusiv proiecte de infrastructură, construcția conductei de gaze Ungheni-Chișinău, etc.

Totuși, odată cu anunțarea regimului de austeritate, lucrurile nu vor rămâne la fel. Cheltuielile vor fi tăiate drastic.

Astfel cheltuielile la Bugetul de Stat sunt planificate la nivel de 34,3 miliarde de lei, iar din această sumă cei mai mulți bani au fost transferați către Autoritățile Publice Locale – 7,4 miliarde de lei, în timp ce pentru infrastructură urmează să fie cheltuite 3 miliarde de lei. De asemenea, 3,6 miliarde din cheltuieli sunt planificate a fi acoperite din împrumuturi.

Partea de cheltuieli a bugetului public național a fost executată, în prima jumătate de an, în sumă de 21,4 miliarde de lei, cu 4,9 miliarde mai puțin decât s-a planificat sau la nivel de 81,4 la sută față de prevederile perioadei de gestiune.

sursa

1