De ce „Moldovagaz” ne minte?
Pe data de 18 iulie 2015, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat noile tarife la gazele naturale, acestea au crescut cu 15,4 la sută. Unii experți au anunțat că atât solicitările, cât și majorarea tarifelor au fost făcute într-un mod exagerat și nejustificat.
În materialul de astăzi ne-am propus să analizăm câteva dintre cifrele oficiale, la care au acces simplii cetățeni, și să vedem dacă întreprinderea energetică își satisface doar interesele proprii sau ține cont și de nevoile cetățenilor.
Timp de câteva luni, operatorii de pe piața energetică au cerut în mod insistent majorarea tarifelor invocând în special devalorizarea monedei naționale față de valutele străine. În urma mai multor dezbateri publice cu operatorii, ANRE a satisfăcut cerințele acestora.
Deși furnizorul de gaze naturale S.A. „Moldovagaz” a solicitat o majorare a tarifului la gaze de 51,7 la sută, acesta a fost majorat doar cu 15 la sută. În acest context, prețul pentru un metru cub de gaz constituie 6 lei 538 bani, în comparație cu tariful de până acum de 5 lei 971 bani.
Operatorul a motivat că din moment ce majoritatea resurselor energetice și a echipamentelor necesare pentru transportarea și livrarea acestora sunt procurate în valută străină, modificarea ratei de schimb a monedei naționale crește în mod semnificativ costurile suportate de companii. „Pentru trimestrul I curent, cursul mediu de schimb al monedei naţionale faţă de dolarul SUA este prognozat în mărime de 18,4 lei pentru 1 dolar SUA, ceea ce constituie cu 54,6% mai mult decât au fost calculate tarifele în vigoare în mărime de 11,9 lei pentru 1 dolar SUA”, se arată într-un comunicat emis de întreprindere.
Pentru a verifica necesitatea măririi tarifului, putem face simple calcule bazându-ne pe ceea ce prezintă ca motiv principal operatorul, adică devalorizarea monedei.
În septembrie 2011, când a fost aprobat prețul de import pentru o mie de metri cubi, acesta constituia 400,47 dolari (calculând la tariful de atunci, o mie de metri cubi costau 4408 lei). Din raportul ANRE, în anii 2012 și 2013, tariful mediu de import s-a modificat neesențial – cu 0,9%. Valuta națională a început să se devalorizeze simțitor la mijlocul anului 2014. Dar, este foarte important să menționăm că în primul trimestru al anului 2015, prețul de import la gaz s-a redus la 310, 9 dolari, iar în trimestrul doi și s-a micșorat până la 252,5 dolari pentru o mie pe metri cubi. Astfel, acum, o mie de metri cubi costă 4791, față de prețul 4470 care constituie acum tariful în vigoare. Așadar, clienții „Moldovagaz”, adică oamenii de rând, până la scumpirea tarifului, achitau 5 lei 971 bani, când prețul de achiziție al unui cub este de 4 lei 791 bani.
De unde au apărut devierile financiare?
Pe lângă motivul devalorizării valutei naționale, care ar aduce pierderi mari, operatorii au anunțat că întreprinderea suportă anumite devieri financiare, care la fel ar trebui incluse în tariful ce urmează să fie suportat de cetățeni.
Reprezentanții companiei susțin că, din 2011 până în prezent, pierderile din cauza neajustării tarifului s-au ridicat la peste trei miliarde de lei. Vizavi de toate aceste devieri financiare au apărut foarte multe întrebări din partea experților.
Conform articolului 9 al regulamentului de organizare și funcționare al ANRE din 26.10.2012, Agenția trebuie să monitorizeze şi să controleze operatorii energetici, inclusiv să efectueze auditul acestora. Pentru compania S.A „Moldovagaz” auditul nu a fost făcut pentru anul 2014 și nici chiar pentru 2013.
„ANRE este obligat să ridice devizele de cheltuieli, să vadă prețurile și să compare prețurile propuse de câțiva furnizori, să vadă dacă acestea corespund prețului de pe piață, și numai după asta să le discute, dacă le includem sau nu în tarif. Dacă noi nu avem auditul asupra întreprinderii „Moldovagaz” pentru anul 2014 și nu știm ce se întâmplă cu auditele precedente, cum putem astăzi să discutăm despre majorarea tarifelor? Nu știm cât sunt de elocvente și argumentate acestei cheltuieli ale operatorilor”, a declarat expertul economic Sergiu Tofilat. Acesta a mai adăugat că a scris câteva scrisori către ANRE pentru a primi acces la informația despre audite, însă nu a primit niciun răspuns. Tudor Şoitu, vicepreşedintele Curţii de Conturi, a afirmat în cadrul unei emisiuni televizate, că ANRE ascunde mai bine de un an un raport de audit „al anumitor operatori de energie”.
Costuri ascunse la „Moldovagaz”
Astfel, experții susțin că tarifele care au fost aprobate sunt nejustificat de mari, includ costuri ascunse, o rentabilitate extrem de înaltă şi prejudiciază consumatorii, printre care sunt şi instituţiile publice. Din rapoartele „Moldovagaz” putem observa unele cifre care cresc cu o viteză considerabilă. De exemplu, valoarea uzurii în anul 2007, care a fost inclusă în tarif era de 50 de milioane de lei, iar în anul 2008 suma ajungea la 250 milioane de lei. „Nu e clar cine și cum „obține” aceste cifre care sunt incluse în tariful final suportat de consumator”, a spus expertul Sergiu Tofilat.
„Amendamentul Furdui”
Victor Parlicov, fostul șef ANRE a anunțat în repetate rânduri că problema majorării nejustificate nu se trage de la cursul valutar, ci de la amendamentul gazelor naturale, care a fost adoptat în august 2014. Acest amendament a fost propus de deputatul liberal-democrat Semion Furdui, care a scos de sub incidența legii și a reglementatorului tranzitului, astfel încălcând directiva europeană.
Este vorba despre faptul că, din anul 2010, Republica Moldova face parte din cadrul Comunităţii Energetice, ceea ce spune că va trebui să pună în aplicare o structură transparentă a pieţei energiei. „Amendamentul (modificarea) conține prevederi din legislația CSI, care au fost automat anulate când Moldova a devenit membră a Comunității Energetice. Și acest amendament contravine directivei europene”, a declarat acesta. Modificarea legislației în vigoare a provocat o majorare de 16 ori a tarifului de transport a gazelor. Astfel, acesta a crescut de la 20,9 lei la 334 lei pentru o mie de metri cubi. Din moment ce pe teritoriul R. Moldova intră în jur de 20 milioane metri cubi, ajustate la tariful mărit, aceste 20-30 de milioane de dolari, care sunt venitul din tranzitul de gaze rămân la „Moldovagaz”, pe care compania le folosește după bunul său plac, în timp ce anunță pierderi financiare de 3-4 miliarde de lei.
Contactat de ziarul TIMPUL, Sergiu Ciobanu, directorul ANRE a declarat că s-a adresat comisiei care urma să ia decizii pentru adoptarea acestui amendament în sens de avertizare, că acesta va influența simțitor la majorarea tarifului. „În iulie 2014, chiar înainte de a vota acest amendament, am transmis două scrisori către comisia parlamentară, însă acestea nu s-au luat în calcul. Conform amendamentului, dacă până la adoptarea acestuia, venitul de tranzit era împărțit între cele 20 de miliarde de metri cubi de gaze care tranzitează pe teritoriul RM (n.red.: care merg spre țările balcanice), acum aceste costuri enorme sunt împărțite doar pentru aproximativ un miliard de metri cubi de gaz (care rămân în țară), iar cheltuielile vor fi suportate de populația R. Moldova”, a declarat directorul agenției.
„Până a fi adoptat acest amendament, 95% din tarif trebuia să îl achite „GazPromul”, pentru transportarea de gaze, după ce a fost pus în aplicare amendamentul, o parte din aceste cheltuieli le suportă „Moldovagaz”, adică poporul Republicii Moldova, ceea ce evident nu este corect”, a declarat Parlicov. Expertul a spus că, în perioada când se discuta despre adoptarea acestui amendament, a sesizat Parlamentul despre încălcarea directivei europene, dar se pare că interesele economice ale unor oficiali sunt mai presus decât interesele cetățenilor.
În acest context, din moment ce s-au majorat tarifele pentru energie electrică și gaze, urmează să se petreacă un val de scumpiri pentru servicii și bunuri. Chiar dacă acestea vor avea loc treptat, ele vor fi resimțite în toamnă.
sursa