1052

Tariful la electricitate se va majora! GasNatural Fenosa a cerut o creştere de 60 la sută

Se scumpeşte curentul. Ce-i drept, nu cu 60 la sută, cât a cerut Gas Natural Fenosa. Despre acest lucru a anunţat astăzi Directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Sergiu Ciobanu, în plenul Legislativului.

Prezent la dezbateri, reprezentantul Ministerului Economiei a dat totuşi asigurări că populaţia nu va avea de suferit de pe urma acestor majorări. Deputaţii cred însă cădiscuţiile trebuie continuate.

Potrivit directorului ANRE, majorarea de 60 la sută cerută de Gas Natural Fenosa NU este argumentată.

"Agenţia nu va accepta acele majorări care sunt solicitate de către operatori. Experţii vin şi pun pe masă argumentele. În funcţie de decizia fiecăruia se ia decizie. Profesionist nu va fi corect să spun eu astăzi, uite va fi majorat cu atâta", a spus directorul ANRE Sergiu Ciobanu.

Viceministrul Economiei a declarat că autorităţile poartă în permanentă discuţii cu furnizorii şi distribuitorii, astfel încât consumatorii să nu fie afectaţi.

"Unii agenți economici, specializați în furnizarea energiei electrice au ieșit cu unele declarații care în opinia Ministerului Economiei sunt provocatoare și pot fi etichetate drept presiuni asupra unor instituții implicate în ajustarea tarifelor la energia electrică", a explicat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

"Ministerul Economiei este de fiecare dată în legătură directă cu toţi operatorii de energie electrică, inclusiv cu cei de la Kuciurgan şi uneori cei de la Kuciurgan chiar reuşesc în baza relaţiilor pe care le au în Federaţia Rusă să creeze unele relaţii la Ministerul Energeticii din Federaţia Rusă", a zis preşedintele Parlamentului Andrian Candu.

"Avem deficienţe mari, atât legislative, cât şi la nivel de implementare în formarea tarifelor şi nu e vorba doar de energia electrică, este vorba şi de tarifele la gazul natural, formarea preţurilor la produselor petroliere şi cred că doar o simplă audiere în comisia de securitate nu e suficientă", a adăugat preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Vlad Filat.

"Am luat o decizie, comisia, ca să organizăm un audit la toţi furnizorii de energie electrică ca să găsim resursele interne a lor", a conchis preşedintele Comisiei pentru Securitate Naţională, Veaceslav Untilă.

PUBLIKA.MD notează că GasNatural Fenosa a anunţat recent că suportă pierderi din cauza deprecierii leului faţă de dolar şi a fost ameninţată de producătorul din stânga Nistrului că i-ar putea diminua livrările. GasNatural Fenosa deserveşte 70% din consumatorii din centrul şi sudul ţării.

Alte două companii distribuitoare - Red Nord şi Red Nord-Vest - deservesc clienţii din nordul ţării. Statul deţine pachetul majoritar de acţiuni în portofoliul ultimelor.

sursa

0