3102

Fiul fostului președinte al RM, Petru Lucinschi, trimis în judecată în dosarul de șantaj și corupție

judecata, sergiu lucinschi trimis în judecată

Sergiu Lucinschi, fiului fostului preşedinte al Republicii Moldova, şi Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, au fost trimişi în judecată în dosarul privind şantajarea lui Alexandru Horpoş, de la care Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere la DIICOT.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis Curţii de Apel Bucureşti dosarul în care pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual, iar avocatul Radu Pricop, de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii. Anchetatorii au cerut instanţei să menţină şi în timpul judecării cauzei măsura controlului judiciar în cazul lui Lucinschi şi Pricop.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea avocatului Radu Petru Pricop, a constrâns un om de afaceri, denunţător în cauză, să îi dea patru milioane de euro, sumă pe care acesta nu i-o datora lui Lucinschi. Banii au fost ceruţi în contextul în care firma la care Lucinschi era asociat şi acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, “dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile, o încadrare juridică penală”. Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că dacă este de acord să îi cea cei patru milioane de euro ceruţi, va retrage plângerea de la DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, Alexandru Horpoş, asociat la SC Straco Group SRL, este omul de afaceri de la care Sergiu Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-şi retrage plângerea formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

Anchetatorii susţin că Sergiu Lucinschi a pretins că are influenţă, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate în lucru la acelaşi procuror, respectiv Tudoran Remus Jurj.

“În acest sens, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente. Sub imperiul acestor constrângeri repetate, temându-se de repercusiunile unui eventual refuz în condiţiile în care Lucinschi Sergiu i-a arătat că ar putea influenţa atitudinea procurorului de caz, la data de 17 martie 2015, în schimbul «ajutorului» promis, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins şi a primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut”, au precizat procurorii.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, Sergiu Lucinschi a folosit un mod “explicit şi extrem de dur” pentru a-l determina pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să accepte să îi dea patru milioane de euro pentru a-şi retrage plângerea de la DIICOT. Sergiu Lucinschi i-ar fi spus lui Alexandru Horpoş că s-ar putea să facă ani mulţi de puşcărie şi i l-a dat ca exemplu pe omul de afaceri Gheorghe Copos, care a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu executare.

Avocatul Pricop Radu este acuzat că, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, l-ar fi sprijinit în activitatea infracţională pe Sergiu Lucinschi, prin formularea mai multor soluţii nelegale, menite să justifice remiterea banilor către fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi.

“Prin acest document, întocmit la instigarea inculpatului Pricop Radu, Lucinschi Sergiu a declarat în mod nereal, sub semnătură proprie, în faţa notarului public, că, în perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de împrumut, suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscând acest lucru şi angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015. Prin această declarare necorespunzătoare a adevărului, inculpatul Lucinschi Sergiu l-a instigat, cu intenţie, pe notarul public să comită, fără vinovăţie, un fals intelectual, cu ocazia întocmirii şi autentificării contractului de împrumut respectiv. După semnarea acestui act, inculpatul Lucinschi Sergiu a continuat să îl constrângă în acelaşi mod pe omul de afaceri să semneze un contract similar pentru o altă sumă, având acelaşi cuantum (2.000.000 euro)”, au arătat anchetatorii în rechizitoriu.

sursa

0