Carnavalul "Vara Chişinăuiană 2015"
INFORMAŢII
Data:7 Iunie 2015,
12:00 - 21:00
Preţ:Intrare liberă
Telefon Informaţii:078 280 708
Locul:Parcul "Dendrariu"DESCRIERE
Pe data de 7 iunie în parcul Dendrariu (sectorul Buiucani) începînd cu orele 12.00 şi pînă la orele 21.00 se va desfăşura Carnavalul "Vara Chişinăuiană 2015".
Misterul carnavalului
Precum ştim noi, carnavalul îşi reprezintă un spectacol-performance luxos, un pic indecent (deşi nu întrece măsura), un performance care exista pretutindeni, care există şi actualmente, dar numai nu aici.
Cu toate că lucrurile stau un pic altfel...
Carnavalul era ca o reîntoarcere a raiului la realitate prin intermediu unui joc actoricesc. Deşi realitatea nu părea a fi un rai, mai ales pe timpuri, cînd viaţa unui om nu valora nimic.
Carnvalul era un Veac de Aur pe pămînt: lumea devenea firească. Fără limite sociale, fără foamete şi sărăcie, chiar şi moartea într-un asemenea joc era percepută neserios şi era eliminată: în Mexica, spre exemplu, oamenii mîncau nişte cranii de zahăr.
În timpul carnavalului toţi erau egali. După ce fel de criteriu era stăbilită această egalitate? Se stăbilea după criteriul esenţial, după criteriul sufletului şi al inimii sincere, pe care o are orice persoană. Rîsul era ca o manifistare a esenţialului. Nu era un rîs răutăcios, ci era unul care renaştea totul. De aici vine obiceiul de a cînta muzica veselă la înmormîntare, care s-a păstrat la mai multe popoare. Mai pe scurt, carnavalul îşi reprezenta un pas enorm spre eliberare de la frică. Şi, dacă să ne gîndim, era un pas efecient.
Apropo despre indecenţele unui carnaval. Pe timpuri cînd carnavalul abia apăruse, supravieţuirea era un lucru complicat. Anume aşa niveluri energetice a unui om ca prima şi a doua chakrele, erau stimulate maximal de către carnavalul. De aici vine noţiunea foarte des întîlnită şi numită în textele ştiinţifice – simbolul fertilităţii.
Fiecare timp dispune de carnavalul său
Întrebarea primordială a fiecărarui om al timpului nostru este: oare pot eu să mă autorealizez şi oare sunt eu în stare să schimb lumea?
Principalul răspuns al carnavalului este “Hai să încercăm împreună, aici şi acum”.
Faptul este că jucînd într-un spaţiu de carnaval vei reuşi.
Dar pentru întrebările noi ce ţin de viaţă este nevoie şi de nişte forme noi ale jocului de tip carnaval.
De crearea lor şi se ocupă Studioul de Improvizaţie Teatrală împreună cu spectatorii carora li este interesantă asemenea ocupaţie neobiănuită.
Nu numai aici şi acum asta va fi de folos: chiar şi în întreaga lume oamenii tind spre elaborarea tradiţiilor moderne la aşa fel de joc. Dar experimentul din Chişinău nu îşi are asemănătoare la moment. Posibil e din cauza că noi ne bazăm pe teoria marelui om de ştiinţă în literatură şi filosofie Mihail Bahtin, care i-a dezvăluit secolului XX-lea misterul carnavalului.
Aşadar tocmai în Chişinău este un carnaval adevărat, şi în acelaşi timp există de mult timp: din anul 2007. Începînd cu 2009 el a devenit un carnaval de vară. Iar jocul tradiţional moldovenesc a avut loc iarna şi s-a desfăşurat la ţară. Personajul principal al acestui joc este o fată cu numele Malanka. Noi permanent învăţăm cîteceva nou de la carnavalul ăsta cel vechi.
Actorii privesc, iar spectatorii joacă…
Cu ajutorul nostru o să vă fie uşor să lucraţi asupra personajului vostru şi asupra costumaţiei. Mai mult de atît. Cu se ocupă oare personajele, fiinţele astea deosebite în nişte costume fabuloase? Aventurile lor arată ca nişte mini-spectacole, pe care noi le numim ritualuri de carnaval. Cel mai mult asta este aproape de un vis scurt, pe care nu vrei să-l uiţi şi nici să-l înţelegi.
Aşadar vom lucra asupra unor ritualuri de carnaval. Dumnevoastră puteţi crea un ritual? De sigur că da. Pur şi simplu n-aţi mai făcut-o.
Fiecare poate crea ritualul de carnaval. Chiar şi spontan. Oriunde, oricînd – deoarece un miracol ori este posibil la orice timp, ori nu este posibil de loc.
Aici este important să te auzi cît pe sine însuşi, atît şi lumea din jur.
Dacă omul îşi urmăreşte impulsul creativ ce vine din interior…
Şi dacă este atent la faptul cum i se schimbă starea şi spaţiu din jur…
Atunci oricare mişcare devine un dialog dechis cu realitatea.
Noi o facem mai des, decît observăm asta.
Iar dacă asemenea mişcări au loc în public, într-un spaţiu oreşenesc, atunci ei se transformă într-un ritual de carnaval.
Tema ritualurilor noştrii este comunicarea cu timpul. Ce timpul schimbă în noi? Ce schimbăm noi în timpul? Fiindcă timpul de carnaval îşi reprezintă un element deosebit, cu care taman a venit timpul să facem cunoştinţă mai aproape…
Vă avertizăm cinstit: chiar şi cei care au să vină la jocul pur şi simplu pe data de 7 iunie, nu numai au să-l privească, ci şi au să participe la el. Dacă, desigur, vor avea dorinţă. Începînd cu anul curent noi vom organiza şi nişte treninguri în timpul carnavalului şi îi vom ajuta pe toţi doritorii să intre în joc. Veţi putea simţi şi conştientiza un proces artistic cel adevărat… Şi la ce bun el ne trebuieşte. Ce fel de instrument e ăla - arta? Cum să-l accepţi şi să-l implimentezi într-un act de creaţie numele căruia este “viaţă”?